Υποδομές στην Ελλάδα

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Μετρό: Μελλοντική Γραμμή 7. Μια πρώτη ματιά


ΓΡΑΜΜΗ 7. Λ. Αθηνών- Κέντρο Αθήνας- Άλιμος
Σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο για την Αττική η Γραμμή 7 θα είναι μια νέα γραμμή Μετρό που θα συνδέει το κέντρο με τα δυτικά και τα νότια προάστια της Αθήνας. θα ξεκινά απο τις αρχές της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαιδάρι θα διατρέχει όλη τη Λεωφόρο και απο κεί θα σύνεχίζει προς Ιλίσια και Παγκράτι. Στο σημείο αυτό θα πέρνει πορεία κάθετη προς το Νότο και περνώντας απο τη Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο και ενδεχομένως τον Αγιο Δημήτριο θα καταλήγει στην παραλιακή στο ύψος του Αλίμου.
Κατά τη γνώμη μου πρόκειται μια σημαντικότατη Γραμμή καθώς καλύπτει όλη τη υπερ-αναπτυσσόμενη Λεωφόρο Άθηνών έρχεται στο κέντρο απο περιοχές όπως ο Κολωνός και το Κουκάκι και προς το Νότο καλύπτει μια τεράστια πυκνοκατοικημένη περιοχή μέχρι και το Καλαμάκι. Και αυτή η Γραμμή χρίζει μεγάλων αναθεωρήσεων καθώς όλο το Νότιο τμήμα είναι φτιαγμένο πάνω στη διαδρομή του Τραμ. Είναι γνωστή η αντιπάθεια του πρωην ΥΠΕΧΩΔΕ για το Τραμ με αποτέλεσμα να έχουμε σχεδόν όλη τη νότια χάραξη πάνω στη διαδρομή του. Εκεί χρειάζεται μια εξολοκλήρου αλλάγη προκειμένου να στηθεί σωστά και το Τραμ να γίνει feeder για το Μετρό.
Απο τις διορθώσεις που θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν είναι το Δυτικό Ακρο να ξεκινά απο τον σταθμό ΧΑΙΔΑΡΙ της Γραμμής 3 για να μπορούν οι επιβάτες να έχουν εναλλακτικές διαδρομές. Ακόμα θεωρώ ότι είναι Α Π Ι Θ Α Ν Ο να στηθεί άλλος σταθμός στο Μοναστηράκι όταν για τον τωρινό χρειάστηκαν 8 χρόνια για την κατασκευή του και με χίλια προβλήματα, έλλειψη διαθέσιμων χώρων κλπ. Θεωρώ πως με μια μικρή παράκαμψη στο Σταθμό Λαρίσης και με ανταπόκριση στο Θησείο η χάραξη θα συναντήσει λιγότερα εμπόδια. Οταν βγήκε η νεα ΜΑΜ πίστεψα ότι αυτή είναι η επόμενη πιο χρήσιμη γραμμή Μετρό μετά την προγραμματισμένη Γραμμή 4. Αυτό φυσικά θα φανεί στο μέλλον απο τι κινήσεις που θα γίνουν μάλλον προς το τέλος της δεκαετία του 2010. Δεν έχω να πω και πάρα πολλά παραπάνω διότι σαν γραμμή με ικανοποιεί απόλυτα και η δυτική χάραξη είναι καλή. Απο κει κ πέρα χρειάζεται ριζική αλλάγη. Η Γραμμή αυτή δεν έχει καμία ανταπόκριση με τη Γραμμή 4. Σύμφωνα με μια πρώτη ματιά οι απαραίτητοι σταθμοί ανέρχονται σε 20.
Για την ονομασία των σταθμών μικρή αλλαγή στη χάραξη έγινε στην αρχή με σκοπό να συναντά τη Γραμμή 3 στο σταθμό Χαιδάρι και στο κέντρο που κλίνει ελαφρώς βόρεια για να φτάσει στο σταθμό Λαρίσης ενώ η νότια χάραξη είναι και αυτή μετατοπισμέη. Οι Σταθμοί που θα αποτελούν αυτή τη γραμμή πιθανότατα θα είναι (με τις προτεινόμενες αλλαγές):
1.ΧΑΙΔΑΡΙ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 3), 2.Λ.ΑΘΗΝΩΝ, 3.ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, 4.ΘΗΒΩΝ, 5.Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ, 6.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ(ανταπόκριση με τη Γραμμή 8), 7.ΣΤ. ΛΑΡΙΣΗΣ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 2, ΟΣΕ, Προαστιακό), 8.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, 9.ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 10.ΘΗΣΕΙΟ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 1, Γραμμή 6), 11.ΚΟΥΚΑΚΙ, 12.ΜΕΤΣ, 13.ΦΙΛΟΛΑΟΥ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 5), 14.ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (ανταπόκριση με τη Γραμμή 2, Τραμ), 15.ΑΙΓΑΙΟΥ, 16.ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ (ανταπόκριση με τη γραμμή 8, Τραμ),17.ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ, 18.ΜΠΡΑΧΑΜΙ19.ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, 20.ΚΑΛΑΜΑΚΙ
Προτεινόμενες σειρές κατασκευής:
Πρώτο τμήμα: Ακαδημία Πλάτωνος-Αιγαίου 10 σταθμοί
Δεύτερο τμήμα Χαιδάρι-Ακαδ.Πλάτωνος 5 Σταθμοί και Αιγαίου-Καλαμάκι 5 Σταθμοί
Οι παραπάνω ονομασίες είναι υποθετικές και προέρχονται απο τη δική μου οπτική ματιά. Επίσης το ίδιο συμβαίνει με τις προτεινόμενες σειρές κατασκευής της Γραμμής 7.
*Η επεξεργασμένη φώτο είναι απο τον φίλο Κώστα Γεροντή.

108 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προφανως ο Σουφλιας σκοπευε να ξηλωσει το συγκεκριμενο τμημα του τραμ και να το αντικαταστησει με Μετρο,οποτε τωρα με την αλλαγη της κυβερνησης σιγουρα βλεπω να ακυρωνεται ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ η Γραμμη 7!!!!

Μετρόφιλος είπε...

Η γραμμή μετρό στη λεωφόρο Αθηνών, λόγω και του ΤΕΙ, θα ήταν αρκετά χρήσιμη. Επίσης τα αδικημένα νότια προάστια θα εξυπηρετούνταν από μια δεύτερη γραμμή μετρό, πέρα από τη γραμμή 2. Από τη χάραξη της γραμμής 7 στη Νέα Σμύρνη είναι προφανές ότι έγινε με σκοπό να βρεθεί αφορμή για να ξηλωθεί το τραμ. Μια αλλαγή στη χάραξη δεν θα με χάλαγε. Προσωπικά θα προτιμούσα να κατέληγε στο πυκνοκατοικημένο Παλαιό Φάληρο και όχι στο Καλαμάκι. Το πρόβλημα είναι πώς θα ενωθούν αυτά τα δύο κομμάτια. Το πέρασμα της γραμμής από το Μοναστηράκι και κάτω από την Πλάκα θα ήταν προβληματικό. Έτσι όπως είναι ο χάρτης τη βλέπουμε να διασταυρώνεται με τη γραμμή 2 ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Ακρόπολη, χωρίς ανταπόκριση. Έπειτα στο Παγκράτι περνάει αρκετά κοντά στη γραμμή 5. Η καλύτερη λύση θα ήταν αν αυτή η γραμμή κατασκευαζόταν ως διακλάδωση της γραμμής 2. Πριν το Μεταξουργείο θα ξεκίναγε η διακλάδωση που θα ακολουθούσε τη Λεωφ. Αθηνών και πριν το Νέο Κόσμο θα ξεκίναγε άλλη διακλάδωση που θα πήγαινε στη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο. Έτσι τα δρομολόγια θα μπορούσαν να είναι Ζεφύρι-Παλαιό Φάληρο και Χαϊδάρι-Γλυφάδα. Από το τμήμα Ομόνοια-Φιξ θα πέρναγαν και τα δύο δρομολόγια, πράγμα που θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα σε αυτό το κομμάτι που έχει και τη μεγαλύτερη κίνηση.
Η Αττικό Μετρό μισεί τις διακλαδώσεις, προφανώς διότι θα αδυνατούσε να συντονίσει τα τρένα που θα έρχονταν από τα παρακλάδια έτσι ώστε να έφταναν στον κορμό σε τακτά διαστήματα. Όμως σε άλλες πόλεις τις διακλαδώσεις τις έχουν για ψωμοτύρι. Π.χ. το μετρό του Μονάχου αποτελείται από 3 γραμμές που σπάνε σε δύο η κάθε μία, δηλαδή έχει 6 γραμμές μετρό, αλλά από το κέντρο της πόλης περνάνε μόνο 3 γραμμές!

Ανώνυμος είπε...

Μετρό άλλο στην Αθήνα, δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον γι' αυτούς που είναι ρεαλιστές. Για τους αιθεροβάμονες, όχι μόνο 8 γραμμές Σουφλιά αλλά και άλλες τόσες Ντόρας ή Αντώνη θα υπάρξουν, στο πολύ μακρινό μέλλον. Ρε παιδιά, ξέρετε τι σημαίνει βιώσιμη κινητικότητα; Εδώ πεζός δεν μπορεί να βαδίσει στην Αθήνα και θα γίνουν όλα υπόγεια να κυκλοφορούν άνετα τα ΙΧ; Ποδήλατο και τραμ και σ' όποιον αρέσει! Το Μετρό ως τον Πειραιά από τις ράγες του Προαστιακού να μην σκάβουμε κι άλλες τρύπες με τεράστιο κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο. Με τα 500 εκ. ευρώ πεταμένα λεφτά για τη σήραγγα και τους σταθμούς χαϊλίκι με ακριβούς γρανίτες και σαχλαμάρες, εδώ δεν έχουμε να φάμε, θα μπορούσαν άνετα να κατασκευαστούν 50 χιλιόμετρα ενός υπεργρήγορου τραμ με πολλούς ανισόπεδους κόμβους και τοπικά τούνελ σε κρίσιμες διασταυρώσεις. Ακου Μετρό σε μια χρεωκοπημένη χώρα. Ούτε ο "εθνάρχης" δεν θα το ενέκρινε!

Μετρόφιλος είπε...

Πάνω που νόμισα ότι είχαμε απαλλαγεί από τον "Ανώνυμο" να που έσκασε πάλι μύτη! Εδώ το θέμα είναι για τη γραμμή 7 και όχι για το τραμ. Όσο για το ποιος θα φτιάξει το μετρό, τον παραπέμπω στις προγραμματικές δηλώσεις της σημερινής κυβέρνησης:
"ΕΝΑ ΕΥΡΥ ΔΙΚΤΥΟ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΡΟ που θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συγκοινωνιακών συστημάτων της Πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας με ικανοποιητική πυκνότητα το σύνολο των πυκνοδομημένων αστικών χώρων, είναι η Στρατηγική της Κυβέρνησής μας"
http://www.yme.gr/popup.print.php?getwhat=7&oid=23&tid=23&aid=2045&page=0
Ούτε λέξη για τραμ!

Beroea είπε...

Θεωρώ ότι σωστά θα περνάει στην πυκνοδομημένη Νέα Σμύρνη κάτω από την Βενιζέλου αφού το τραμ λόγω των ατελείωτων διασταυρώσεων κινείται με ταχύτητα ... βαδιστή.
Πιστεύω ότι μετά την έλευση του μετρό στη Γλυφάδα (Γ2) και στη Νέα Σμύρνη και Παλαιό Φάληρο (Γ7) θα είναι καλύτερο από θέμα οικονομικού κέρδους και χρόνου για το τραμ να μετακινηθεί η χάραξή του στη λεωφόρο Συγγρού. Από την Καλλιρόης αντί να μπαίνει στην Κασομούλη, να αναδύεται ανισόπεδα στη Συγγρού και να κινείται στις αριστερές λωρίδες ανόδου και καθόδου ώστε να μην μπλέκεται με τις διασταυρώσεις και χάνει ταχύτητα. Στην Καλλιθέα στο ύψος της οδού Κατσώνη θα βγαίνει από τη Συγγρού βυθιζόμενο για περιπου 500 μέτρα και στην Επαμεινώνδα να διασταυρώνεται με την παραλιακή γραμμή για Πειραιά.
Η κίνηση των αυτοκινήτων στην Συγγρού δεν θα επιρρεαστεί σημαντικά με το κόψιμο μιας λωρίδας ανα κατεύθυνση, αφού σε εκείνο το μήκος που λέω είναι αρκετά φαρδιά και πάντα υπάρχει μια καλή ροή, ενώ η ύπαρξη στάσεων τραμ θα απαιτήσει την κατασκευή νέων πεζογεφυρών ανά 500 μέτρα που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πεζή (αλλά και ποδηλατική) σύνδεση της Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας πέριξ της Συγγρού. Επιπλέον η πληθώρα εταιριών εκεί, θα εξασφαλίσει καθημερινούς επιβάτες που τόσο ψάχνει η Τραμ ΑΕ για την οικονομική επιβίωσή της. Τέλος θα έφτανε γρηγορότερα στον Πειραιά που είναι ένα ακόμα ζητούμενο για την περαιτέρο αύξηση των εισιτηρίων του, ενώ η απευθείας γραμμή Σύνταγμα - Γλυφάδα θα πρέπει να κοπεί μετά την έλευση του μετρού αφού είναι ζημιογόνος και κανείς λογικός δεν θα παίρνει το τραμ για να πάει από Γλυφάδα προς κέντρο σε 1 ώρα. Αν υπάρχει ανάγκη να μετακινηθεί κάποιος από Γλυφάδα προς Σύνταγμα με το τραμ θα μπορεί και πάλι να το κάνει με ανταπόκριση, αλλά ούτως ή άλλως θα είναι πολύ λίγοι αυτοί. Έτσι θα έμεναν οι γραμμές Πειραιάς - Γλυφάδα και Πειραιάς - Σύνταγμα. Η σιδηροτροχιές στη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο δεν θα πρέπει να ξηλωθούν αφού θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική γραμμή για τις φορές που θα είναι αδύνατη η κίνηση πάνω στη Συγγρού, είτε λόγω έργων είτε λόγω ατυχημάτων ή οτιδήποτε άλλο.
Φυσικά μέχρι να γίνει η Γ7 θα έχουμε 2025 οπότε το τραμ έχει να κινηθεί για πολλά χρόνια ακόμα σ'αυτήν την υπάρχουσα γραμμή.

Beroea είπε...

Ξέχασα να πω ότι και 'γω πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο η Γ7 να γίνει με διακλαδώσεις στο Μεταξουργείο και στο Νέο Κόσμο, αντί της πλήρους ανεξάρτητης γραμμής, ώστε ανα 2-3 λεπτά να περνάει τρένο στο τμήμα Ομόνοια - Φιξ που πάντα είναι γεμάτο. Επιπλέον θα μειωνόταν το κόστος από την μη-κατασκευή ενός περιττού κομματιού σύραγγας στο εν λόγω κομμάτι.

Ανώνυμος είπε...

Μετρόφιλε είσαι αδιάβαστος. Διάβασε τα έντυπα του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη. Ούτε λέξη για Μετρό. Σε μια χρεωκοπημένη χώρα δεν θα σπαταλάμε φράγκα για να κυκλοφορείς εσύ τη λιμουζίνα σου. Οι δρόμοι ανήκουν πρωτίστως στο τραμ, στα ποδήλατα και στους πεζούς!

Ανώνυμος είπε...

Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και τραμ στο κέντρο της ΑΘήνας προβλέπει το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Να το δω επιτέλους να υλοποιείται και τίποτα στον κόσμο. Στα εγκάινια του ξηλώματος οδοστρώματος στην ΠΑνεπιστημίου για την πεζοδρόμησή της θα είμαι παρών κι ας εξετάζει το ΣΤΕ δίπλα τις προσφυγές. Το τραμ θα κατασκευάζεται κι η Αθήνα θα λάμψει πάλι όπως παλιά, πριν την καταστρέψει ο ...ακατονόμαστος.

Μετρόφιλος είπε...

Βεβαίως και θα γίνουν όλα αυτά. Επίσης θα γκρεμιστούν οι πάνω όροφοι της Μεγάλης Βρετανίας, επειδή όταν πρωτοχτίστηκε ήταν διώροφη!
Από αυτή την πρόταση που είχες κάνει παλιότερα φαίνεται η σοβαρότητα των επιχειρημάτων σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω ρε ανωνυμε γιατι δεν σε εχει αποκαλεσει ποτε κανεις γελοίο με αυτές τις βλακείες που λες.

Βρες αλλο blog να τα πεις, φτανει πια.

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο!

Γαλλικός Μάης

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δημοκράτης είσαι! Εγώ δεν έγραψα ότι εσύ που συζητάς για το άπιαστο όνειρο και ανεδαφικό σενάριο των 8 γραμμών Μετρό, λες βλακίες. Τουλάχιστον είμαι ευγενής όπως απαιτεί και η διεύθυνση του blog. Αν δεν σού αρέσουν τα γραφόμενά μου, μη με διαβάζεις. Διάβαζε μόνο Μετρόφιλο να βρεις την υγειά σου και βρες εσύ άλλο blog. Εγώ εκτιμώ το παρόν.

Μετρόφιλος είπε...

Επειδή μου κίνησες την περιέργεια, έψαξα γι' αυτό το περίφημο πρόγραμμα. Αναφέρει αυτολεξεί:

"Για τις μετακινήσεις των πολιτών στον αστικό χώρο, οι στόχοι μας είναι:
- Η περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων του Μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, του Τραμ, του Ηλεκτρικού και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου και η υλοποίηση Σταθμών Μετεπιβίβασης για τη διασύνδεση αυτών με το δίκτυο των λεωφορείων και τρόλλεϋ."

Άρα υποστηρίζει και το μετρό και το τραμ. Αστικές συγκοινωνίες σε πόλεις του 1 εκατομμυρίου και άνω χωρίς μετρό είναι αδιανόητες!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ σού έγραψα ποτέ Μετρόφιλε ότι είμαι κατά του Μετρό; Εγώ άλλο έγραψα. Να είμαστε ρεαλιστές και να διακρίνουμε μεταξύ επιθυμητού και εφικτού. Αν είμασταν Ισπανία μάλιστα. Είμαστε Ελλάδα όμως, όπου οι ρυθμοί είναι χελώνας και τα λόγια πολλά. Η δε ζωή διαρκεί 80 χρόνια κατά μέσο όρο και πολλά σού λέω. Προλαβαίνουμε; Μετά, πρέπει να δοθούν κίνητρα η Αθήνα να κατέβει στα 2.000.000 το πολύ. Θέλουμε ποιότητα ζωής άμεσα ή όχι; Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Ξέρεις εσύ μαγικές λύσεις; Αν ναι, γράψε μας πάλι. Όχι πάλι ταξιδιωτικές εντυπώσεις από την ξένη, αλλά κάτι χειροπιαστό για τα καθ' ημάς.

Ανώνυμος είπε...

Α, ωραία, πιάσαμε επίπεδο πάλι σε αυτό το blog.

K.Καραγιάννη συγχαρητήρια για το blog που έχει πάρει τα πάνω του τους τελευταίους μήνες, αλλά σας παρακαλώ να φιλτράρετε τα σχόλια για να αποφεύγεται το σημερινό φαινόμενο. Δείτε και εδώ:
http://www.ehow.com/how_2019536_approve-comment-blogger.html

Νομίζω όλοι προτιμάμε ένα blog με σχόλια, αλλά όχι και να διαβάζουμε ένα κατεβατό που θυμίζει chat με τους καβγάδες ορισμένων.

Ανώνυμος είπε...

Για το σχόλιο 3/11/2009 9:24 πμ

Δεν καταλαβαίνω κύριε ή κυρία Ανώνυμε(η) ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημά σας και ζητάτε από τον υπεύθυνο του blog να επιβάλλει λογοκρισία σε έναν ευπρεπή διάλογο και όχι αντιδικία με φωνασκίες, αν εξαιρέσει κανείς το σχόλιο 2/11/2009 9:39 μμ, το οποίο όντως εμπεριέχει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για κάποιον που γράφει ευπρεπώς τη γνώμη του. Μήπως επειδή διακρίνετε εντέλει μιαν αλήθεια (την τεράστια διαφορά μεταξύ επιθυμητού και εφικτού) που ανέφερε ο χριστιανός που τόλμησε(;) πάλι να γράψει για το τραμ; Άκου λέει φιλτράρισμα σε ό,τι δεν μας αρέσει. Ωραίοι δημοκράτες είστε. Εύγε!

Μετρόφιλος είπε...

Αυτό που ενοχλεί εμένα περισσότερο είναι το "Ανώνυμος". Κι εγώ θα μπορούσα να υπογράφω κάθε φορά με διαφορετικό όνομα ή ως "Ανώνυμος", αλλά δεν το κάνω γιατί θέλω να υπάρχει συνέχεια στα σχόλιά μου. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει διάλογος.

Ανώνυμος είπε...

Μα και το "Μετρόφιλος" με "Ανώνυμος" ισοδυναμεί. Απορώ, ένας λάτρης του κατ' αυτόν κορυφαίου μέσου μαζικής μετακίνησης, αν εξαιρέσεις τους ανελκυστήρες, τι πρόβλημα έχει να γράψει πώς τον λένε. Κι εγώ θα μπορούσα κάλλιστα να υπογράφω ως "Φιλόμετρος", δηλαδή φίλος του μέτρου και της μετριοπάθειας.

Μετρόφιλος είπε...

Δεν είναι το ίδιο, αφού ανώνυμοι είναι πολλοί και δεν μπορείς να ξέρεις ποιος έχει πει τι. Οι δικές μου προτιμήσεις όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονται προφανείς από το ψευδώνυμό μου και μόνο, χωρίς να χρειάζεται κανείς να έχει διαβάσει όλα τα σχόλιά μου. Το πραγματικό μου όνομα δεν μαρτυρά τίποτα για τις απόψεις μου!

Φιλόμετρος είπε...

Ενδιαφέρουσα θεωρία. Μόνο τα ψευδώνυμα απηχούν απόψεις! Ο,τι πεις...ας υπογράψω λοιπόν και εγώ όπως ανέφερα πριν, μη σού χαλάσω χατίρι.

Μετρόφιλος είπε...

Λάθος. Εσύ πρέπει να υπογράφεις ως "Τραμογκακά", "Τραμομανής", "Τραμοσχιζοφρενής" ή "Τραμομιζαδόρος".

Φιλόμετρος είπε...

"Μετρόφιλος 3/11/2009 12:51 μμ"

Σε παραδίδω στην κρίση των σχολιαστών, ασχολίαστο.
Το επίπεδό μου δεν επιτρέπει κατρακύλες.

MMM είπε...

Οι υπολοιπες γραμμες του μετρο μετα την 4 πρεπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να χρησιμοποιουν τις υπολοιπες σηραγγες για να περνανε απο το κεντρο! Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να αφησει τις γρηγορες λυσεις, εχει και τον εξοπλισμο και την τεχνογνωσια για παρακλαδια γραμμων, να μην βαριεται να επιβλεπει περισσοτερο!
Οσο για τις υπολοιπες αποψεις, ποιοτητα ζωης ειναι να υπαρχει ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΜ, μην τα βαζετε παλι αντιπαλα, αλλα συμπληρωματικα... Και το τραμ θα ηταν πολυ γρηγορο αν του ειχαν εγκαταστησει το πρασινο κυμα, αλλα ειναι που ειναι οργισμενοι οι οδηγοι, φανταστειτε να αναβει το φαναρι κοκκινο και οταν περναει τραμ! Θα τα σπασουν ολα ως ενδειξη διαμαρτυριας!
Οσο για τον ανωνυμο που επιμενει πως η κυβερνηση λατρευει το τραμ και θα το φτιαξει παντου, εχω να του πως πως εχω φιλο που κατοικει στον Πειραια και οι τοπικοι παραγοντες της νυν κυβερνησης υποσχεθηκαν προεκλογικα την ακυρωση της επεκτασης του τραμ εκει...! ΟΛΟΙ οι κατοικοι ανακουφιστηκαν, καθως τωρα δεν θα φοβουνται που να αφησουν το ΙΧ τους...
Εννοειται πως εγω θελω το τραμ και το μετρο να πανε παντου, το θεμα ειναι πως και για τα 2 αλλα περισσοτερο για το πρωτο, δεν υπαρχε ουτε και θα υπαρξει κοινωνικη θεληση ουτε πολιτικη βουληση...
Δεν υπαρχουν και μπικικινια...

Ανώνυμος είπε...

ΜΜΜ 3/11/2009 3:09 μμ

Το τραμ θα πάει Πειραιά σύντομα. Η προσφυγή σας πάει για φούντο και η νέα διοίκηση της τραμ ΑΕ αναμένεται. Λεωφορεία και τρόλεϋ καταργούνται. Το μετρό επίσης δεν το βλέπω πριν το 2030 στο μεγάλο λιμάνι. Υπάρχει ο προαστιακός. Αντε γειά!

Μετρόφιλος είπε...

"Λεωφορεία και τρόλεϋ καταργούνται."
Από αυτή τη φράση φαίνεται η ασχετοσύνη σου. Πόλεις των 4 εκατομμυρίων χωρίς τρόλεϊ υπάρχουν. Χωρίς λεωφορεία όμως ΔΕΝ υπάρχουν πουθενά, ούτε σε πάμφτωχες τριτοκοσμικές χώρες. Παρεμπιπτόντως, πριν από τις εκλογές είχα γράψει ότι αν ο Υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ αποδειχτεί πιο αντιτραμικός από το Σουφλιά θα ρίξω το γέλιο της αρκούδας. Νομίζω ότι πρέπει να ετοιμάζομαι!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μας το παίζεις και φιλοπασόκ. Κούνια που σε κούναγε. Και σένα και τους άλλους της παρέας σας. Λεωφορειακές γραμμές στον Πειραιά καταργούνται αφού θα υπάρχει το τραμ κατά τη μελέτη της ΝΔ!
Γράψε κανένα ποιηματάκι εκεί που δουλεύεις και άσε τις σοβαρές ενασχολήσεις περί ΜΜΜ στους σοβαρούς.

Μετρόφιλος είπε...

Ε όχι και φιλοπασόκ! Αν κάνει όμως κάτι καλό δεν θα διστάσω να του το αναγνωρίσω. Όταν π.χ. η Μπιρμπίλω ακυρώσει το φαραωνικό σχέδιο των αυτοκινητοδρόμων Αττικής του Σουφλιά θα της πω μπράβο. Να δούμε όμως τι θα αντιπροτείνει, γιατί αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερη βλακεία.
Όσο για το τραμ στον Πειραιά, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει καμία λεωφορειακή γραμμή (αν τελικά κατασκευαστεί), γιατί απλούστατα ακολουθεί διαφορετική διαδρομή. Άλλωστε δεν ξέρω πόσοι επιβάτες θα το προτιμούν αντί π.χ. του Α2. Τα λεωφορεία έχουν φοβερή ευελιξία και καλύπτουν όλες τις συνοικίες, πράγμα που δεν πρόκειται ποτέ να κάνει το τραμ.

Ανώνυμος είπε...

Για το σχολιο του γνωστου τραμοφιλου 3/11/2009 1.17 πμ.
Δεν καταλαβα αυτο το "αν ημασταν Ισπανια" τι ειναι δηλαδη η Ισπανια,καμια υπερδυναμη????
Επειδη προσωπικα εχω προσβαση σε σχετικες πληροφοριες.η Μαδριτη δεν πηρε δεκαρα τσακιστη απο την Ευρωπαικη Ενωση για τις επεκτασεις του Μετρο,επειδη εδω και 10 ετη εχει επισημως φτασει στον μεσο ορο αναπτυξης της ΕΕ.Ξερετε ποιος το εφτιαξε τοσο αστραπιαια ολο αυτο το ΤΕΡΑΣΤΙΟ δικτυο?Το χρηματοδοτησε 100% η δημαρχος της Μαδριτης!!!!Ουτε καν η κυβερνηση τους!!!!
Και αναρωτιεμαι,γιατι δεν μπορουν και εδω οι δημαρχοι (ΟΚ,εστω σε συνεργασια με το κρατος) να βαλουν ΚΑΙ αυτοι τον οβολο τους?Αφου ολοι κοπτονται να φτασει στις συνοικιες τους!
Γενικοτερα,γιατι τοση μιζερια?Θεωρουμε τους ξενους εξωγηινους που μπορουν τα απιστευτα και εμας κουλη ψωροκωσταινα?

Ανώνυμος είπε...

εγώ Μετρόφιλε θα σού πρότεινα αντί για λεωφορείο να παίρνεις φορτηγό με καρότσα ανατρεπόμενη να σε αδειάζει κατευθείαν στον πλησιέστερο σταθμό του Μετρό να μη βρίσκεις χρόνο να γράφεις αυτά που γράφεις τέλος πάντων. Πολλοί περίοικοι περιοχών στο λεκανοπέδιο δεν θέλουν τα λεωφορεία γιατί κάνουν θόρυβο και βγάζουν βρώμα που τούς μαυρίζει τα ρούχα στα μπαλκόνια τους. Γι' αυτό ο κόσμος θέλει το τραμ. Εσύ που δεν το θες και κάτι ελάχιστοι σαν και σένα κάνετε αίτηση στην ΑΙΘΕΛ για οδηγοί ή μηχανικοί. Πόσα λεωφορεία μένουν στο δρόμο και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, ξέρεις; Χαμός γίνεται. Χώρια που σε 5 χρόνια αδύνατο να βγει ΚΕΚ και είναι για πέταμα. Ενα όχημα τραμ αντίθετα έχει διάρκεια ζωής 40 χρόνια! Γιατί να πετάμε λεφτά για λεωφορεία; Μας περισσεύουν;

Μετρόφιλος είπε...

Μέχρι να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια τα τραμ θα έχουν γίνει σαράβαλα και θα φοβάσαι να μπεις μέσα, όπως στο Μιλάνο όπου τρακάρουν κάθε λίγο και λιγάκι.
Έχεις δει την καινούργια φουρνιά των Rotem που παρήγγειλε η Αττικό Μετρό και θα τα παραλάβει το 2011; Εκεί για να μπεις μέσα θα πρέπει πρώτα να πλυθείς!
Όσο για τα λεωφορεία, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα ντιζελοκίνητα φορτηγά. Αυτά θα τα καταργήσουμε; Θα μεταφέρουμε τα εμπορεύματα με το γαϊδουράκι;
Άσε το χειρότερο. Η Μπιρμπίλω συζητάει την επιστροφή των ντιζελοκίνητων ΙΧ στην Αθήνα!!! Αν το κάνει αυτό θα χάσω πάσαν ιδέα.

nkonti είπε...

Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση - συνήγορος του διαβόλου - για να δω απαντήσεις: έστω ότι η γραμμή 4 είναι αδιαπραγμάτευτη. Γιατί η επόμενη γραμμή να μην είναι η 8, όχι βέβαια ως λοβός αυτιού που είναι αυτήν την στιγμή αλλά ως ένας πλήρης,κλειστός δακτύλιος 2 κατευθύνσεων με ανταποκρίσεις σε όλους τους κλάδους, όλων των γραμμών, τουλάχιστον 2 σταθμούς έξω από το τρίγωνο Μοναστηράκι-Ομόνοια-Σύνταγμα;

Η ερώτηση εκτός του ότι, τρόπον τινά, επιβεβαιώνεται από άλλα, αλλότρια μετρό, μπορεί να (1) επιταχύνει τις μετακινήσεις ανθρώπων που δεν περνούν από το κέντρο σε μια χαοτική Αθήνα που δεν ζει στο 1960, (2) αποσυμφορήσει τους κεντρικούς σταθμούς, (3) βάλει στο δίκτυο παραδοσιακά πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και (4) αποτελέσει ένα "συγκοινωνιακό δαχτυλίδι" στις παρυφές του κέντρου της πόλης όπου εύκολα θα μπορούν να "κρεμαστούν" τραμ, λεωφορειακοί κορμοί, πάρκινγκ, κτλ, κτλ.

Μήπως και επιτέλους αυτή η πόλη πάψει να θυμίζει το μεγάλο χωριό (όπως αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ συντηρείται και στο πρόσφατο ΜΑΜ) όπου για να μετακινηθείς ανάμεσα σε δύο τυχαία σημεία είτε με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή μετρό πρέπει ΠΑΝΤΑ! (εν είδει τάματος μάλλον) να περάσεις μέσα από το ιστορικό τρίγωνο...

Φιλόμετρος είπε...

Μετρόφιλε
ζήσε λίγο στην Ευρώπη και μετά γράψε. Τώρα, εγκλωβισμένος στο επαρχιώτικο περιθώριο της καθημερινότητας του νεοέλληνα, μας ζαλίζεις εδώ κάθε τρεις και λίγο για ένα ελάχιστο δίκτυο Μετρό που δεν υπάρχουν φράγκα να μεγαλώσει, μας λες εναντίον του τραμ και των ντιζελοκίνητων ΙΧ εσχάτως. Μα τόσο άσχετος είσαι λοιπόν ή απλά παριστάνεις τον ξερόλα; Στην Αυστρία, μια χώρα με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία το 70% των ΙΧ είναι ντίζελ. καταναλώνουν 30% με 35% λιγότερο καύσιμο, εκπέμπουν πολύ λιγότερο CO2 ανά χλμ και επιτέλους, με παγίδες ΡΜ είναι τα πιο καθαρά θερμικά EURO 5. Εδώ παρανόμως απαγορεύονται (πατέντα Μητσοτάκη), εκτός κι αν η Αθήνα δεν θεωρείται από μας τους ίδιους ευρωπαϊκό έδαφος αλλά τριτοκοσμικό κοτέτσι, οπότε μπράβο μας!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πιστεύω πως σαν χάραξη η Λεωφόρος Αθηνών θα ήταν πολύ καλή επιλογή. Λάθος όμως η οποιαδήποτε σκέψη για άλλο σταθμό στο Μοναστηράκι. Αδύνατον! Η χάραξη προς τα Νότια προάστια κακώς περνά από την διαδρομή του τραμ, αλλά όπως είπε και ο Νίκος Καραγιάννης αυτό οφείλεται στο μίσος του πρώην υπουργού για το Τραμ. Ίσως να ήταν καλύτερα αν πέρναγε από τις Λεωφόρους Αγίου Δημητρίου και Καλαμακίου με κατάληξη τον κόμβο Αλίμου.

Αλέξης Παπαζήσιμος

Μετρόφιλος είπε...

@ Αλέξης Παπαζήσιμος:
Η Πλατεία Νέας Σμύρνης χρειάζεται οπωσδήποτε μετρό. Από κει και πέρα αφήνω τη διαδρομή ανοιχτή. Μπορεί να περνάει από συνοικίες του Αγίου Δημητρίου, όμως το κέντρο αυτού του δήμου πέφτει λίγο ξώφαλτσα. Κατάληξη θέλω οπωσδήποτε το ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ. Ο κόμβος Αλίμου και Ποσειδώνος είναι ουσιαστικά το τέλος της δομημένης περιοχής, αφού μετά αρχίζει το πρώην αεροδρόμιο που πρόκειται να γίνει πάρκο.

Γεώργιος είπε...

Πληροφοριακα μόνο, το Τραμ μπαινει μεσα καθε χρονο 25.000.000€

Μετρόφιλος είπε...

@ Φιλόμετρος:
Το δίκτυο του μετρό δεν είναι ελάχιστο. Σε λίγους μήνες θα φτάσει περίπου τα 85 χιλιόμετρα (μαζί με τη γραμμή του αεροδρομίου). Με τις κατάλληλες διασυνδέσεις με τα άλλα μέσα μπορεί να κάνει θαύματα. Ακόμη και αν δεν βρεθούν "φράγκα" για να επεκταθεί, έτσι όπως είναι αξίζει περισσότερο από 1000 χιλιόμετρα τραμ!
Όσο για το θέμα του ντίζελ, προϋπόθεση για να μη ρυπαίνει είναι να είναι υψηλής ποιότητας. Με τη νοθεία που γίνεται στα καύσιμα, έτσι και καθιερωθούν τα ντιζελοκίνητα ΙΧ θα ντουμανιάσουμε. Δεν ξέρω τι σχέση έχεις εσύ με το ντίζελ και το υποστηρίζεις.

Φιλόμετρος είπε...

Μετρόφιλε η κοτσάνα και η αμετροέπεια σου πάνε σύννεφο. Εσύ τι συμφέρον έχεις από το Μετρό θα μας πείς;Γιατί εκεί είναι τα φράγκα τα πολλά. Οσο για το ντίζελ θεωρείς δηλαδή ότι στην Ελλάδα πρέπει να παραμένει πάντα βρώμικο; Γιατί στην επαρχία επιτρέπεται η ντιζελοκίνηση; Υπάρχουν Ελληνες δύο ταχυτήτων;

Ανώνυμος είπε...

Στην Αθήνα επιτρέπονται ντίζελ φορτηγά και ρυπογόνα λεωφορεία και ταξί παλαιάς τεχνολογίας και απαγορεύονται τα μη ρυπογόνα ΙΧ νέας τεχνολογίας!!! Οπως υπάρχουν βενζινάδικα που νερώνουν τη βενζίνη, υπάρχουν νοθείες και στο ντίζελ. Το θέμα είναι να εμπιστεύεσαι έναν και εκεί να γίνεται ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα. Μόνο το Μετρό δεν καίει ντίζελ αλλά ...λιγνίτη και στελνει πελατεία στους ψυχιάτρους.

Μετρόφιλος είπε...

Το μετρό δεν καίει λιγνίτη αλλά ηλεκτρισμό. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιείται λιγνίτης για ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι σφάλμα του μετρό. Ας φροντίσει η Μπιρμπίλω να περάσουμε σε πιο οικολογικές πηγές ενέργειας.
Όσο για τις ψυχασθένειες, οι περισσότερες είναι εκ γενετής και δεν φταίει γι' αυτές κανένα μέσο μεταφοράς. Αν κάποιο μέσο τις επιδεινώνει, αυτό είναι σίγουρα το τραμ, που με την αργή του ταχύτητα αυξάνει το άγχος στους αγχώδεις ανθρώπους για το πώς θα προλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να θέλω να πικράνω κανέναν μιλάτε όλοι στον αέρα.

Δυστυχώς για τον Σουφλιά και ευτυχώς για το μέλλον της Αττικής (και όχι της Αθήνας) το τερατούργημα (και δεν αναφέρομαι τόσο στα σχέδια για μετρό) που ονομαζόταν Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής δεν πρόλαβε να ψηφιστεί στη Βουλή λόγω πρόωρων εκλογών οπότε πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων!!!

Πάντως σχετικά με το σχέδιο για το μετρό πράγματι είναι σαν να τράβηξε κάποιος γραμμές σε ένα χάρτη. Η μόνη γραμμή που πραγματικά αξίζει σχολιασμού για λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι η κυκλική γραμμή 8 με τη διαφορά ότι θα πρέπει να "κουμπώνει" σε σταθμούς της γραμμής 4 στο Φάρο και το παγκράτι αντίστοιχα και ίσως ο κύκλος να είναι πιο διευρυμένος - αποκεντρωμένος!!!
Φυσικά θεωρώ πρώτης προτεραιότητας την κατασκευή της απαραίτητης γραμμής 4 αλλά και των γνωστών επεκτάσεων των γραμμών 2 κ΄ 3 και την ολοκλήρωση του διαδρόμου Πειραιά- ΣΚΑ του Προαστιακού που θ προσφέρει από το πουθενά μία νέα γραμμή ΜΣΤ στον πυκνό πολεοδομικό ιστό της Αθήνας

Από την άλλη περιμένω επιτέλους να ανακοινωθεί η νέα Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό του ΟΑΣΑ, που εγίνε από σοβαρούς επιστήμονες, τα αποτελέσματα τις οποίας έθαψε ο Σουφλιάς και δεν τα δημοσίευσε ποτέ μάλλον επειδή δεν ήταν αρεστά. Μην σας ξεγελά το όνομα, αν κρίνω από την αντίστοιχη του 1996 θα είναι μια μελέτη για ένα ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό σύστημα στην Αθήνα που περιλαμβάνει όλα τα μέσα μεταφοράς (και εκτεταμένο τραμ). Ήδη στη καταπληκτική μελέτη του 1996 προβλεπόταν μεγάλο δίκτυο τραμ σε όλη την Αθήνα (Πατησίων, Θηβών, Ζωγράφου, Αλεξάνδρας κτλ) συμπληρωματικό του μετρό που πάντα θα είναι ο βασικός πυλώνας μεταφορών της πόλης.

ΜΜΜ είπε...

Παλι ρινγκ το κανατε το ιστολογιο με τις βλακωδεις διαμαχες τραμ-μετρο!

Και τα 2 τα θελουμε,αγαπητοι!

Ομως, κανενα απο τα 2 δεν θα αναπτυχθει επαρκως, γιατι το υπ.υποδομων εχει να ευχαριστησει 1.000.000 φορες περισσοτερους ανθρωπους απο εμας με την κατασκευη μερικων χιλιαδων χιλιομετρων σουπερ αυτοκινητοδρομων...
Οι 50 κατοικοι στον Πειραια που ειναι τοσο κοντοφθαλμοι θα κανουν ο,τι μπορουν για να ακυρωσουν ελευση του τραμ ΚΑΙ του μετρο στην περιοχη τους... Αν μπορουσαν ,να ξηλωσουν και ηλεκτρικο και προαστιακο, οπως μπορειτε να δειτε στα φυλλαδια τους...

Σημασια για το υπ.υποδομων ειναι να αλλαξει ροτα, γιατι οπως μπορειτε να δειτε συνεχιζει την ιδια...
Αφιερωνει σελιδες και σελιδες για τους νεους αυτοκινητοδρομους και 3 γραμμες του μικροτερου τετραδιου για ΟΣΕ και μετρο Αθηνας και Θεσσαλονικης... Προαστιακο και τραμ ουτε λεξη!...

Ανώνυμος είπε...

Τότε όλη η υφήλιος που χρησιμοποιεί τραμ θα ήταν ψυχασθενής εκτός από σένα Μετρόφιλε! 'Αλλο να ταξιδεύεις στα σκοτάδια του παραλόγου παρέα με τα ποντίκια και άλλο να βλέπεις το φως. Τον άνθρωπο τον έβαλαν στα σκοτάδια στη διάρκεια της ζωής του οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να είναι οι δρόμοι ελεύθεροι στην αυτοκίνηση. Γρήγορο τραμ υπάρχει παντού στον κόσμο εκτός από την Ελλάδα του Σουφλιά. Αλλά γι' αυτό θα φροντίσει η Μπιρμπίλη που είναι κουλτουριάρα και το γουστάρει. Οχι σαν κάτι βλάχους του 19ου αιώνα ή κάτι γραφικούς Μετρόφιλους που μας θέλουν όλους τρωκτικά με το ζόρι.

Ανώνυμος είπε...

Diabazontas kaneis ta 35 apo ta 42 sxolia den xreiazetai na anarwththei giati den proxwraei pote aytos o laos.
Mallon einai gonidikah plhroforia to na trwgetai metaksy tou o gkiaourhs.
As eksfendonizoume atakes loipon...

Kalytera h epipleon ayth energeia na dioxetevetai se kati paragwgiko, gymnastikh h diabasma.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ με τους χαρακτηρισμούς "γκιαούρης" κλπ και τα γκρίκλις που δεν διαβάζονται παρά μόνο από Κινέζους διερμηνείς, σταμάτα να δίνεις συμβουλές και κάνε εσύ... Μαραθώνιο. Ο καθένας γράφει ελεύθερα τη γνώμη του και απαντά κόσμια, έστω κι αν είναι δύσκολο -ως έχει δικαίωμα- στις προκλήσεις.

Μετρόφιλος είπε...

Τραμομανή, σε πληροφορώ ότι το 1950 σε όλο τον κόσμο υπήρχαν 20 πόλεις με μετρό όλες κι όλες και σήμερα έχουν φτάσει τις 175 και αυξάνονται διαρκώς! Σε λίγα χρόνια "παρέα με τα ποντίκια" θα κάνουν και οι Θεσσαλονικείς. Αντίθετα μετά τον πόλεμο αμέτρητες πόλεις ξήλωσαν τα δίκτυα τραμ. Αυτές που τα κράτησαν το έκαναν από κεκτημένη ταχύτητα. Όπως π.χ. ένα ζευγάρι που έχουν σκυλοβαρεθεί ο ένας τον άλλο αλλά δεν χωρίζουν γιατί βαριούνται να ψάχνουν γι' άλλο ταίρι. Παράδειγμα το Βερολίνο. Στο καπιταλιστικό του μέρος τα τραμ ξηλώθηκαν, ενώ στο κομμουνιστικό παρέμειναν, αφού αυτά τα καθεστώτα δεν ενθάρρυναν τη χρήση ΙΧ. Όταν επανενώθηκε η πόλη λογικό θα ήταν να ξηλωθούν τα τραμ και από το ανατολικό μέρος. Όμως αυτό δεν έγινε (η κεκτημένη ταχύτητα που λέγαμε)! Κι έτσι υπάρχει το παράδοξο το ένα μισό της πόλης να έχει πυκνό δίκτυο τραμ και το άλλο να μην έχει σχεδόν καθόλου!

Ανώνυμος είπε...

Μετρόφιλε ή Ποντικόφιλε το ίδιο είναι. Η Θεσσαλονίκη δεν θα δει Μετρό πριν το 2025! Ολο αρχαία, βυζαντινά, δίκτυα, και δεν συμμαζεύεται. Αντί να ξαναφτιάξουν το τραμ της, να ξεβρωμίσει από τα ΙΧ, σκάβουν βλακίες που τις πληρώνει ο φορολογούμενος.
Πάνω από 500 πόλεις στον κόσμο έχουν σήμερα δίκτυα τραμ, με αστικές αναπλάσεις, αληθινά στολίδια. Ολες οι Γαλλικές πρώτα απ' όλα με τραμ που φτιάχτηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.
Μονάχα στην Αμερική και στην Ελλάδα που ήταν τσιφλίκι της ξηλώθηκαν τραμ για να πουλήσουν αυτοκίνητα. Ωστόσο, όλα εδώ πληρώνονται. Η Τζένεραλ Μότορς σήμερα πάει για φούντο και τα τραμ θριαμβεύουν παγκοσμίως. Εγινε δε σήμερα από τους Οικολόγους και μπράβο τους επερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του "πράσινου κύματος" που δεν έχει ακόμη δοθεί στο ελληνικό τραμ λόγω Σουφλιά και εμπόρων ΙΧ. Ελπίζω η Μπιρμπίλη και ο Ρέππας να τακτοποιήσουν σύντομα το θέμα, να μην δυσφημίζεται το τραμ ως δήθεν αργό από κάτι δήθεν Μετρόφιλους, διαφορετικά η Ελλάδα θα γίνει ρεζίλι διεθνώς ως συνήθως.

Μετρόφιλος είπε...

Ο Τρεμόπουλος (ή μάλλον Τραμόπουλος), αντί να απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό, εξέθεσε τη χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ντροπή του. Λυπάμαι για όσους τον ψήφισαν.
Όσο για τη Θεσσαλονίκη, το αργότερο το 2015 θα έχει το πρώτο κομμάτι μετρό το οποίο δεν θα πάψει να επεκτείνεται.
Αυτό όμως που περιμένω εγώ με ανυπομονησία είναι η παράδοση της γραμμής προς το Ελληνικό. Απέχει από το σπίτι μου 2 χιλιόμετρα και κάτι και θα κάνει παιχνιδάκι τη μετακίνησή μου προς το κέντρο της Αθήνας. Ακόμα καλύτερη για μένα θα είναι η επέκταση προς Γλυφάδα, όταν κατασκευαστεί. Αν ο σταθμός γίνει εκεί όπου υπολογίζω, θα απέχει καμιά 500αριά μέτρα από το σπίτι μου με αποτέλεσμα η αξία του να ανέβει κατά 20-30%! Το καλό είναι ότι η αύξηση αυτή προεξοφλείται τη στιγμή όπου ανακοινώνεται η θέση του σταθμού, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε να ολοκληρωθεί. Δίνει το τραμ τέτοια υπεραξία;

Ανώνυμος είπε...

Σταματηστε πια να τσακωνεστε εδω μεσα!!!!Αντι να δερνεστε,σκεφτειτε να προτεινετε καποια λυση για να επεκταθουν ΚΑΙ τα δυο,Μετρο ΚΑΙ Τραμ.Δυο μεγαλουπολεις των 4 και του 1 εκατομμυριου κατοικων τα χρειαζονται και τα δυο,δεν μπορουν να περιμενουν αλλα 20 ετη.
Εγω προσωπικα προτεινα μια λυση που εχει ηδη εφαρμοστει και εχει κανει την Μαδριτη παγκοσμιο προτυπο προς μιμηση και περασε ασχολιαστη,κανεις δεν την ειδε???? [ 3/11/2009 4.57 μμ ]
Μετα την μπαμια με τον σταθμο της Αγιας Παρασκευης,δεν νομιζω να ξαναβρεθει αλλος δημαρχος να μην το θελει,τωρα ολοι το ζητανε εναγωνιως.
Υ.Γ. δεν εχω καταλαβει παντως γιατι αντεδρασε ο Μητροπολιτης Πειραια στην κατασκευη του σταθμου Ευαγγελιστρια στον Πειραια και τελικως εξαναγκασε το υπουργειο να ακυρωσει τον σταθμο.Γιατι αντεδρασε,γνωριζει κανεις????

ΜΜΜ είπε...

Σταματηστε πια να τσακωνεστε, θελουμε και τα 2!

Το μετρο να τελειωσουν γρηγορα οι επεκτασεις και να δημοπρατηθει η επεκταση στο κεντρο της Γλυφαδας και στο κεντρο του Πειραια που θα εξυπηρετουν παρα πολυ κοσμο!

Στο τραμ να κατασκευαστει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το πρασινο κυμα για να κανει κ αυτο την μετακινηση ευκολη και γρηγορη και να επεκταθει στο Πειραια και στου Ζωγραφου!!!

ΚΑΙ ΤΑ 2 ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ!!! ΤΩΡΑ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά εσύ Μετρόφιλε ντρέπεσαι για τον Τρεμόπουλο που έκανε το αυτονόητο μιας και η ΕΕ πλήρωσε το τραμ στην Αθήνα να δουλεύει σωστά και εδώ το έχουν να σέρνεται επίτηδες να μας πασάρουν μετά το πανάκριβο ποντικομετρό σου για δήθεν λύση και δεν ντρέπεσαι για την πάρτη σου να μας λες ότι θες το μετρό δίπλα στο σπίτι σου για να πάρει υπεραξία;
Εγώ αντίθετα θέλω δίπλα στο σπίτι μου τραμ για να μην παρκάρουν οι βάρβαροι παρανόμως έξω από την αυλή μου. Και θα πάρει και αξία αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει. Εγώ αγαπώ το τραμ γιατί βοηθάει στην απαλλαγή από τους βαρβάρους και διευκολύνει πεζούς και ποδηλάτες.

Ανώνυμος είπε...

Οι Τουρκοι εχουν μια παροιμια που λεει με τον Ελληνα δεν χρειαζεται να κανεις τιποτε παρα να περιμενεις, στο τελος θα φαγωθει μονος του.

Τραμοφιλοι, μετροφιλοι, φαγωφιλοι ζητω η σαχλομπανανια του Γιουνανισταν, ω ρε γκιαουρη κακομοιρε, αδελφοκτονε και μιζερε βρασε στο ζουμι σου ρε!!

Μετρόφιλος είπε...

@ ΜΜΜ
Κι εγώ όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ θέλω να αγοράζω ένα σωρό πράγματα, όμως τα λεφτά μου φτάνουν για λίγα. Πρέπει λοιπόν να επιλέγω. Έτσι και με τα ΜΜΜ. Τα στενά οικονομικά περιθώρια της χώρας δεν επιτρέπουν σπατάλες. Κάθε ευρώ λοιπόν πρέπει να ξοδεύεται εκεί όπου πιάνει τόπο. Το τραμ όχι μόνο δεν προσθέτει κινητικότητα στην πόλη, αλλά αφαιρεί. Μόνο το μετρό αυξάνει την ευκολία των μετακινήσεων και απελευθερώνει ανθρωποώρες για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Όσο για το πράσινο κύμα, να δούμε αν τελικά θα εφαρμοστεί. Για να κάνει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ο Τρε(α)μόπουλος με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, κάτι θα ξέρει περισσότερο από εμάς για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε δεν νομίζω να είναι διαδεδομένη αυτή η πρακτική σε άλλες πόλεις. Όσες φορές έχω μπει σε τραμ στο εξωτερικό θυμάμαι ότι σταμάταγαν στα φανάρια.

ΜΜΜ είπε...

Το πρασινο κυμα εφαρμοζεται σε πολλες χωρες και πρεπει ακομη περισσοτερο να εφαρμοστει στην Ελλαδα για να ανακομψουν τον αρχοντοχωριατισμο που επικρατει στην Αθηνα...
Συζητουσαμε με εναν φιλο μου για το πρασινο κυμα και ταραχτηκε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ και μου ειπε: "-Δηλαδη, θα σταματανε εκτακτα και προσθετα ΕΜΕΝΑ και την Mercedes μου για να περασει η βλακεια που μου τρωει και λωριδες κυκλοφοριας και θεσεις παρκινγκ?"
Μονο και μονο για αυτον τον αρχοντοχωριατισμο νομιζω πως ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να εφαρμοστει το πρασινο κυμα...Ομως,εκτος απο τα βασικα πλεονεκτηματα του τραμ, νομιζω πως πρεπει να το χρησιμοποιουμε ΚΑΙ ως μεσο εκδικησης προς τα ΙΧ που ΘΑ εχει προτεριαοτητα ή δεν θα μπορουν βανδαλοι να βαζουν τα ΙΧ τους εξω απο το σπιτι μου... Ακομη και να μην μπορουν να το κανουν αυτο, θα τα ανεβαζουν ΟΛΟ πανω στο πεζοδρομιο, στην γειτονια μου συμβαινει πολυ αυτο και αναγκαζομαστε να περπαταμε στον δρομο και να μας βριζουν αλλοι οδηγοι, βεβαια...

Και τα 2 μεσα, και το τραμ και το μετρο μπορουν να συνυπαρξουν και να μεταφερουν χιλιαδες κοσμο με την καταλληλη οργανωση...

Μετρόφιλος είπε...

Το να βάλεις τραμ σε κεντρικούς δρόμους δεν λύνει το πρόβλημα της στάθμευσης σε όλους τους υπόλοιπους δρόμους, αντιθέτως το οξύνει (βλ. Γλυφάδα). Αφού τα αυτοκίνητα υπάρχουν, όσο τραμ και να φτιάξεις δεν πρόκειται να τα πουλήσουν οι κάτοχοί τους! Η μόνη εκδίκηση προς τα ΙΧ είναι να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης και τα παραπάνω έσοδα να πηγαίνουν στην κατασκευή μετρό. Τώρα θα μου πεις γιατί να πληρώσει ο Τρικαλινός για να γίνει μετρό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Αν βάλεις έκτακτο φόρο μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οδηγοί θα πηγαίνουν σε διπλανούς νομούς για να γεμίζουν τα ντεπόζιτα και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν το "μετρόσημο" στη βενζίνη πρέπει να επιβληθεί σε όλη τη χώρα.

ΜΜΜ είπε...

Με τα διοδια που ισχυουν και με τον λιγο χρονο που υπαρχει, δεν νομιζω...χαχαχαχα!

Παντως, δεν θα μπορεσουμε εμεις, οσοι και να μαστε να περιορισουμε τα ΙΧ στην Αθηνα και τη Θεσσαλονικη και φυσικα δεν μπορουμε να επιβαλουμε στον καθενα τα ΜΜΜ, αρα ας το ξεχασουμε... Ειμαστε καταδικασμενοι να πεθανουμε μεσα στα καυσαερια...

alexis32 είπε...

file k.karagianni dio frasis mono tha hthela na po ,

a.bgale olous aytous tou anideous pou kanoun asxeta sxolia kai exoun kanei to blog vima prosopikon tous diaforon.

filoi mou diavazo kapoioi oti eiste fun toy tram....poio tram na xtisoume ayto to apotiximeno pou exei h athina,to argo kathisterimeno ,me ta atiximata?
to tram xathike otan to xilose ena proedros pou kapoioi ton onomazoun kai entharxi...to metro nai simfono einai akribo ,alla einai statheri axia kai einai ena ergo ma poli vathos xronou ,stin athina simera den yparxoun oi dromoi gia na ginoun ta tram ,eidalos mia alli lisi tha einai ta tram na min exoun dikes tous xexoristes grammes alla na kinounte stous dromous mazi me aytokinita opos sto tram pollon xoron(vlepe sydney melbourne)k.a

eyxaristo

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν καταλαβαίνω σε μία πόλη σαν την Αθήνα που χτίστηκε τσάτρα πάτρα από τον βλαχο"εθνάρχη" πάνω στην πανέμορφη παλιά, γιατί να κυκλοφορούν εκατομμύρια ΙΧ; Μόνο το τραμ μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία τους αφήνοντας χώρο σε μας τους υπόλοιπους να χαρούμε ό,τι έχει απομείνει από την Αθήνα του κάποτε. Τα ΙΧ στους περιφερειακούς κυρίως και πολύ μειωμένη έως απαγορευτική κίνηση στο κέντρο.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=gFhv1Zkdti8

Η Αθήνα προ εθνάρχη και αντιπαροχής. Τα σχόλια δικά σας

Μετρόφιλος είπε...

Τραμομανή, από όσα βλέπουμε στο βίντεο, ό,τι άξιζε να μείνει όρθιο έχει μείνει. Για τα υπόλοιπα δεν πρόκειται να κλάψω. Μάλιστα μεγάλη αναβάθμιση ήταν το ξήλωμα του τραμ από την Πανεπιστημίου! Τι ασκήμια ήταν αυτή μέσα στη μέση του δρόμου! Άσε που πήγαινε σαν χελώνα, έκανε θόρυβο και με το συνωστισμό του άνοιγε την όρεξη στους εφαψίες!

lectoras είπε...

Ειλικρινά με το μπ#$%#ελο που έχει γίνει δεν έχω καμία διάθεση να διατυπώσω τη γνώμη μου για κάποιο θέμα...

Δεν μπορεί ο κόσμος να καταλάβει ότι όλα τα μέσα μεταφοράς έχουν κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα και στόχος της κάθε κοινωνίας/προγραμματισμού σε μια πόλη είναι να βελτιώνει τη γενική κινητικότητα μέσω της δημιουργίας/προσαρμογής των μέσων μεταφοράς ώστε να λειτουργούν μέσα στα βέλτιστα πεδία εφαρμογής.

Σε μια προσπαθεια να συζητήσετε κανονικά σας προκαλώ να μου πείτε

@μετρόφιλο:
ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τραμ?
ποια είναι τα μειονεκτήματα του μετρό?

@ τραμομανή ή όπως αλλιώς:
ποια είναι τα πλεινεκτήματα του μετρό?
ποια είναι τα μειονεκτήματα του τραμ?

Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε κάποια απο τις ερωτήσεις, τότε δεν αξίζει να συμμετέχετε στην κουβέντα. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι μαζί μου...

Μέχρι τότε απέχω

Ανώνυμος είπε...

εμένα πάλι μ'αρεσει που έστω και με ημιμαθη και εμπαθή σχόλια (60 τόσα σχολια νομίζω ειναι ρεκόρ)ο κόσμος ενδιαφέρεται τόσο για το μετρό και το τράμ που τόσο έχουν ανάγκη η αθήνα και η θεσσαλονίκη.αυτό πρέπει να γίνει μοχλός πίεσης σ'αυτή την κυβέρνηση να πάει πιο γρήγορα.οι χαμένες εργατοώρες στα αυτοκίνητα,τα μη ακριβή στην ώρα τους λεωφορεία πρέπει να λάβουν ενα οριστικό τέλος στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα.να πιέσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση.φτάνει πια,όχι σε μια τριτοκοσμική και ρυπογόνα χώρα!
peter

Μετρόφιλος είπε...

@ ektoras
Πλεονεκτήματα του τραμ:
- Με την αργή του ταχύτητα απολαμβάνεις τη θέα. Ιδανικό για τουρίστες, συνταξιούχους, μαμάδες με παιδιά και αργόσχολους.
- Έχει στάσεις ανά 300-400 μέτρα κι έτσι δεν ξεποδαριάζονται οι τεμπέληδες για να φτάσουν σε σταθμό μετρό.
Μειονεκτήματα του μετρό:
- Το μεγάλο κόστος κατασκευής. Όμως χάρη στη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου είμαστε μέλος της ΕΕ κι έτσι αυτή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.
- Αναγκαστικά δε φτάνει σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Αυτό το κενό καλύπτεται κυρίως από τα λεωφορεία που έχουν την ευελιξία να χώνονται παντού.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με τα πλεονεκτηματα του μετρο.Συμφωνω και με το σχολιο 5/11/2009 8.43 μμ η κοινη γνωμη ενδιαφερεται αμεσα και για τα δυο.Κανονικα θα επρεπε να γινει μοχλος πιεσης προς την κυβερνηση.

Φοβαμαι ομως οτι η νεα κυβερνηση θα "σκοτωσει" ολα τα προτζεκτ ολων των επεκτασεων ΚΑΙ του Μετρο ΚΑΙ του Τραμ ΚΑΙ των αυτοκινητοδρομων ΚΑΙ ολων των εργων στην Αθηνα,αρα η κουβεντα ειναι ματαιη.Μην ξεχνατε οτι οταν ο μπαμπας του νυν πρωτοβγηκε το 1981 ΑΜΕΣΩΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ολα τα μεγαλα εργα στην Αθηνα(Μετρο,νεο Αεροδρομιο,δρομους) με σκοπο,οπως ισχυριστηκε,να επιστρεψει ο κοσμος στις επαρχιες (εμεινε στην ιστορια ως η "μηδενικη λυση" της δεκαετιας του 1980-και φυσικα 1.απετυχε παταγωδως και 2.ως αποτελεσμα ολη η δεκαετια πηγε χαμενη).

Και αναρωτιεμαι,ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΜΗΛΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΛΙΑ????

ΠΡΟΣΟΧΗ,δεν το γραφω ως πολιτικο σχολιο με την εννοια να κρινω ποιο κομμα ειναι καλυτερο,αλλα γιατι ειναι η ΤΡΑΓΙΚΗ ιστορικη αληθεια που δεν ξεγραφεται οσο και να βρισουν ενδεχομενως ορισμενοι.Απλως το γραφω απο ΦΟΒΟ πως οτι εγινε εγινε και τωρα ΤΕΛΟΣ-ηδη μας εδωσε τα πρωτα δειγματα γραφης με τον πως διεκοψε την αποσυρση σε ενα βραδυ και οποιος προλαβε προλαβε!

lectoras είπε...

Εγω αντίθετα δε πιστεύω ότι είναι σωστή η αναλογία σου. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να υποστηρίξεις ότι το 1993 πήρε τα έργα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και άλλαξε τη σύμβασή τους, αλλά δεν τα ακύρωσε.

Βέβαια όλοι ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ποιές είναι οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Νομίζω ότι μετρό, τραμ, υπεραστικοί αυτοκινητόδρομοι δεν θα έχουν πρόβλημα. Αντίθετα, θα ήταν καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν τα έργα, γιατί για να λέμε την αλήθεια έχουν πάρει μεγάλες καθυστερήσεις και προχωράνε αργά.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι το τί προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση (βλ. ΥπΠε και ΥπΥπ) για τους νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής.

Ανώνυμος είπε...

Πλεονεκτήματα του τραμ
Το πλέον οικολογικό και φιλικό στον χρήστη μέσο μαζικής μεταφοράς. Μικρές ενργειακές απαιτήσεις συγκριτικά με το Μετρό που καλύπτονται στην Ευρώπη από φωτοβολταϊκές μονάδες. Το Μετρό αντίθετα χρειάζεται πολύ ρεύμα που μόνο από πυρηνικά ή λιγνιτικά εργοστάσια μπορεί να πάρει γι' αυτό είναι "βρώμικο" μέσο.
Πλεονεκτήματα του Μετρό
Είναι γρήγορο γι' αυτούς που νοιώθουν ρομπότ και θέλουν να μεταφέρονται και όχι να ταξιδεύουν.
Διευκολύνει τα συμφέροντα της αυτοκίνησης αφού δεν πιάνει χώρο στον δρόμο και επιτρέπει στις πόλεις να είναι τίγκα στο ΙΧ, στα φορτηγά κλπ. Οσο Μετρό και να γίνει κάπου, οι δρόμοι παραμένον μποτιλιαρισμένοι γιατί τα τροχοφόρα αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τους νέους δρόμους. Φαύλος κύκλος δηλαδή. Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τόκυο, χαρακτηριστικά παραδείγματα της πλήρους αποτυχίας του (μόνο) Μετρό.
Για τον "εθνάρχη"
Δεν μπορεί να θεωρείται Ευρωπαίος πολιτικός, ο μοναδικός πολιτικός στην Ευρώπη που αρνήθηκε τον πολεοδομικό σχεδιασμό, κατέστρεψε αριστουργηματικά κτίρια, ξήλωσε τραμ αντί να τα εκσυγχρονίσει ή σε πρώτη φάση, αντικαταστήσει με Μετρό. Ο πατέρας του τον συμβούλευε μετ' επιτάσεως να μην ασχοληθεί με την πολιτική. Ο δάσκαλος Γεώργιος Καραμανλής κάτι ήξερε. Αν ο γυιός του τον είχε ακούσει, η Ελλάδα θα είχε και σήμερα αρχιτεκτονικό πολιτισμό.
Δυστυχώς έχει μόνο τσιμέντο και άθλιες πόλεις.

Γιώργος είπε...

Για να συμπληρώσω στο σχόλιο του προηγούμενου με το οποίο συμφωνώ:
ο Καραμανλής στήριξε και υπηρέτησε τα ΚΤΕΛ. Οι λεωφοειούχοι που ήθελαν τις γραμμές όλες δικές τους πίεζαν για την κατάργηση των τραμ. Ολοι τους φανατικοί ερετζήδες.
Μα δεν ήταν μόνο τα τραμ αλλά και το προαστιακό τρένο του Λαυρίου που κατήργησε το 1957 αυτός ο ολετήρας, πάλι για να κάνει τα χατίρια των λεωφορειούχων. Να τον χαίρεστε όσοι τον θαυμάζετε.

Μετρόφιλος είπε...

Αμάν πια με το τρένο του Λαυρίου. Μπορεί κανείς να μας πει πόσες ώρες έκανε για τη διαδρομή Αθήνα-Λαύριο;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

@Ανώνυμος. 6 Νοεμ. 8:36

""Πλεονεκτήματα του Μετρό
Είναι γρήγορο γι' αυτούς που νοιώθουν ρομπότ και θέλουν να μεταφέρονται και όχι να ταξιδεύουν.""

Ναι. Νιώθω σίγουρα ρομπότ που ΠΡΟΤΙΜΩ να περνάω περισσότερο χρόνο με τους φίλους μου ή στο σπίτι μου παρά σε ένα ΜΜΜ "ταξιδεύοντας" για τον χώρο εργασίας μου!!!

Ανώνυμος είπε...

6/11/2009 10:11 πμ

Για το προαστιακό τρένο Λαυρίου

Μπορείς να μας πεις εσύ πόσες ώρες έκανε το λεωφορείο των ΚΤΕΛ που το αντικατέστησε; Και σε τι δρόμους τότε; Τουλάχιστον με το τρένο ήσουν ασφαλής.

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο 6/11/2009 10:21 πμ

Εγώ προτιμώ να ταξιδεύω με το τραμ χωρίς εισαγωγικά. Στην Ευρώπη που το χρησιμοποιούσα καθημερινά και λειτουργούσε όπως λειτουργεί ένα σύγχρονο και ακριβές μέσο, χρειαζόμουν 20 λεπτά ακριβώς από το κέντρο της πόλης που διέμενα να μεταβώ στη δουλειά μου στα προάστια σε πολύ μεγάλη σχετικά απόσταση. 20 λεπτά πάντα!
Ειδικά όταν χιόνιζε και οι δρόμοι πάγωναν, που τίποτα δεν κινούνταν, παρά μόνο το τραμ, μιας και Μετρό δεν υπήρχε. Αλλά και αν υπήρχε, εγώ πάλι το τραμ θα προτιμούσα. Είναι επειδή ακριβώς απεχθάνομαι τα ρομπότ.

Unknown είπε...

Α οκ, νόμιζα πως μιλάγαμε ρεαλιστικά και για ελληνικά δεδομένα. Με συγχωρείς.

τρενομανής είπε...

Το τρένο του Λαυρίου με Μ.Ω.Τ. 30km/h έκανε τη διαδρομή Πειραιάς - Αθήνα - Άγιοι Ανάργυροι - Λαύριο σε 2h και 20min. Άν ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ ακολουθήσει την ίδια διαδρομή σήμερα ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να κάνει λιγότερη ώρα. Και όλα αυτά με υλικά του 1880!! Σκεφτείτε όμως ότι στον σταθμό Ηράκλειο του ΗΣΑΠ υπήρχε στάση μετεπιβίβασης. Με αλλαγή των υλικών επιδομής και μια βελτίωση χάραξης (φραγκοδίφραγκα δηλαδή σε σχέση με το χιλιομετρικό κόστος κατασκευής Μετρό, Προαστιακού κ.λ.π.) με διατήρηση της μονής μετρικής γραμμής και χωρίς τηλεδιοίκηση, άνετα το τμήμα Ηράκλειο - Λαύριο θα καλύπτονταν σε μία ώρα, χρόνος πολύ ικανοποιητικός με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Όμως οι τότε κυβερνώντες έψαχναν ψήφους και μπροστά σε αυτό δε λογάριαζαν σιδηροδρομικές υποδομές και τέτοιες...αηδίες, για αυτό στο τέλος τους ψήφισαν και τα...δένδρα (1961). Όσον αφορά το τραμ: Ευτυχώς τα οχήματα έχουν τελική ταχύτητα 70km/h. Αν υπάρξει μετρό στη Νέα Σμύρνη προτείνω το ξήλωμα της επιδομής των τραμ στην παραλιακή και αντικατάσταση με κανονική επιδομή σιδηροδρόμου (στρωτήρες κ.λ.π) βελτίωση σε χάραξη και αραίωμα των στάσεων και να να μετατραπεί έτσι σε ελαφρύ προαστιακό σιδηρόδρομο, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ταχύτητά του. Το πρόβλημα του τραμ είναι η ΤΑΧΥΤΗΤΑ και μόνον αυτή, για αυτό ο κόσμος δεν τα προτιμά. Το μέλλον, ειδικά στις αστικές μετακινήσεις ανήκει στα οικολογικά - καθαρά - γρήγορα Μ.Σ.Τ. Μετρό, Προαστιακό και ελαφρύ προαστιακό σιδηρόδρομο...

Φιλόμετρος είπε...

Η ομορφότερη διαδρομή του τραμ είναι αυτή της παραλίας. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ο,τιδήποτε άλλο μιας και ελαφρύ ή βαρύ τρένο μέσα στον αστικό ιστό απαιτεί περίφραξη, όπως η αηδία της γραμμής των ΗΣΑΠ που διασχίζει επιφανειακά κυρίως, μια κακάσχημη τσιμεντούπολη.
Από σχόλια προηγούμενων προκύπτει μία μοιρολατρία για τα ελληνικά δεδομένα. Και επιτέλους κύριοι, το τραμ δεν ευθύνεται το ίδιο που είναι αργό στην Αθήνα αλλά οι πολιτικοί που δεν τού δίνουν αυτό το αυτονόητο που έχει παντού στον πολιτισμένο κόσμο: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.
Είχα ακούσει τη διάλεξη ενός διάσημου Γάλλου πολεοδόμου που είπε επί λέξει: το τραμ μπαίνει στην πόλη για να την κάνει να ανασάνει, δυσκολεύοντας την κίνηση των λοιπών τροχοφόρων μέσα σε αυτήν. Λειτουργεί δηλαδή ως αντικίνητρο στη χρήση του ΙΧ.
Το γρήγορο τραμ της Ευρώπης και αλλού ασφαλώς, συμπληρώνω εγώ.
Όσο για την ΑΘήνα, είναι εφικτό να δουλεύει και εδώ σωστά.
1. να τού δώσουν αποκλειστική λωρίδα στην Αρδηττού καταργώντας την αριστερή στροφή προς Βουλιαγμένης για τα λοιπά τροχοφόρα, κάτι που ίσχυε εξάλλου και στη διάρκεια των Ο.Α. και μια χαρά γινόταν η κυκλοφορία. Τώρα είναι μπάχαλο γιατί σχηματίζονται ουρές σε εκείνο το άθλιο φανάρι που εμποδίζουν και το τραμ.
2. "πράσινο κύμα"
3. κατάργηση πολλών άχρηστων φαναριών. Στη Νέα Σμύρνη για παράδειγμα αλλά και στου Φιξ, κάτι φανάρια εντελώς δευτερεύοντα, διακόπτουν τη ροή του τραμ για να περάσει ένα ΙΧ την ώρα! Και όμως, τα ΙΧ δεν μπορούν να ξεφυτρώνουν από παντού. Δεν φταίνε μετά οι οδηγοί τους γι' αυτό.
4. στην παραλία, μόνιμοι τροχονόμοι έως ότου φτιαχτεί ανισόπεδος κόμβος.
Αρα ποιό είναι το κόστος; Σχεδόν μηδενικό. Η νέα κυβέρνηση ελπίζω να το φροντίσει το θέμα. Ελπίζω, διότι αν δεν το κάνει, υπάρχουν και οι Οικολόγοι ως διέξοδος ψήφου ενός ανήσυχου πολίτη που απλά αγαπά το τραμ. Αυτά τα περί τραμομανή, γκαγκά(!!!) κλπ που γράφονται από ορισμένους είναι μόνο για εντυπώσεις από θεωρούμενους εξυπνάκηδες και εν πάσει περιπτώσει, δεν συνάδουν με βασικούς κανόνες ευγενείας.

Μετρόφιλος είπε...

Η "αηδία της γραμμής των ΗΣΑΠ" εξυπηρετεί μισό εκατομμύριο επιβάτες την ημέρα. Αν ήταν τραμ η κίνηση θα περιοριζόταν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, αφού η διαδρομή Πειραιάς-Κηφισιά θα διαρκούσε κανένα δίωρο. Αλλά είπαμε. Δεν έχεις κανένα σεβασμό για το χρόνο των άλλων. Εσύ μπορεί να είσαι αργόσχολος, όμως άλλοι έχουν δουλειά, οικογένεια, κοινωνικές επαφές και δεν μπορούν να σπαταλούν το χρόνο τους στο σιχαμερό κατασκεύασμα που λέγεται τραμ.
Όσο για τη διαδρομή Σύνταγμα-Νέος Κόσμος του τραμ, η καλύτερη λύση είναι να καταργηθεί πάραυτα. Είναι άσκοπο από κάτω να έχεις ένα μέσο που κάνει την ίδια διαδρομή σε 4 λεπτά, ενώ το τραμ κάνει σχεδόν 20.

τρενομανής είπε...

Αγαπητέ φιλόμετρε όσο προτεραιότητα και να δώσει κανείς στην υπάρχουσα χάραξη των τραμ στην παραλιακή, αυτό θα υπολοίπεται κατά πολύ σε χρόνο από οποιοδήποτε άλλο Μ.Μ.Μ. που κινείται στην Ποσειδώνος. Για την οριοθέτηση σιδ/κων γραμμών που ΔΕΝ ρευματοδοτούνται από 3η σιδ/κη τροχιά (όπως ο ΗΣΑΠ, το Μετρό κ.λ.π.) δεν απαιτούνται σιδερένιοι φράχτες, αλλά κατασκευή δενδροστοιχειών, θάμνων, παρτεριών με άνθη κ.λ.π., τα οποία θα αναβάθμιζαν περισσότερο τη συγκεκριμένη γραμμή του τραμ. Λυπούμαι που το γράφω, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία που μετακινείται από Σύνταγμα προς Συγγρού/Φιξ, Νέο Κόσμο, αλλά και προς Νέα Σμύρνη ΚΑΝΕΙΣ τους δεν παίρνει το Τραμ από Σύνταγμα, προτιμώντας το ταχύτατο Μετρό. Αυτοί που συνεχίζουν προς Νέα Σμύρνη μετεπιβιβάζονται στο σταθμό του Νέου Κόσμου. Είναι καλό για όλους μας να είμαστε το δυνατόν πιο αντικειμενικοί στις κρίσεις μας. Το πείσμα και η εμπάθεια δεν οδηγούν πουθενά. Αν κατασκευάζονταν η γραμμή 7 του μετρό, η υποδομή του τραμ θα έπρεπε να ξηλωθεί και να στρωθεί αλλού, εξυπηρετώντας ίσως κάποια άλλη άλλη περιοχή...

Μπάϊρον είπε...

Μετρόφιλε

αν δεν μπορείς να εννοήσεις κάποια πράγματα, δεν φταίει το τραμ αλλά το μυαλό σου. Προφανώς τις απόψεις σου δεν τις ασπάζονται σοβαροί επιστήμονες-πολεοδόμοι και χωροτάκτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ύφος γραφής σου δε, που γίνεται σιχαμερά υβριστικό όταν έρχεσαι σε δύσκολη θέση, δεν ταιριάζει με ένα πολιτισμένο φόρουμ όπως το παρόν. Βγάλτε καλύτερα οι αντιτραμικοί καμμιά φυλλάδα να τα γράφεις εκεί. Με λογότυπο έναν αρουραίο, αφού φαντάζομαι θα υπάρχουν πολλά ειδικά αφιερώματα στα υπόγεια τρένα, που "συμβάλλουν" -μεταξύ άλλων- και στην αντισεισμική θωράκιση των πόλεων.

Ανώνυμος είπε...

Για το σχολιο ektoras 6/11/2009 12.36 πμ

Οταν επανηλθε το 1993 το Μετρο ειχε φτασει στο 20% της κατασκευης του και δεν μπορουσε να το ακυρωσει πια.Το καινουριο Αεροδρομιο ομως που ειχε υπογραφει η συμβαση αλλα δεν ειχε προλαβει να ξεκινησει το ΞΑΝΑ-ακυρωσε (ακυρωσε τη συμβαση και ανεστειλε το προτζεκτ)

Και ξερεις ποτε αρχισε να φτιαχνεται το νεο Αεροδρομιο τελικως????Τον Αυγουστο του 1996!Το ξεκινησε ο Σημιτης ΑΜΕΣΩΣ μολις πεθανε ο μπαμπας του νυν και ανελαβε αυτος!Αν δεν ειχε πεθανει,ακομα με το διεθνες αχουρι του Ελληνικου θα ημασταν!

Ο Σημιτης αντιθετως ειχε αναπτυξιακο οραμα και αφησε πολλα μεγαλα εργα που αναβαθμισαν την Ελλαδα στην Ευρωπαικη Ενωση και ειναι ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ!Αλλα αυτος τωρα ΔΕΝ ειναι Σημιτης.Ειναι το μηλο κατω απο την μηλια και εξακολουθω να φοβαμαι οτι θα τα σταματησει ολα τα εργα στην Αθηνα.

Φυσικα,ΜΑΚΑΡΙ να βγω λαθος!Δεν το γραφω για πολιτικους λογους.Απλως υπενθυμιζω την ιστορικη αληθεια γιατι ΑΓΑΠΑΩ την χωρα μου και θελω να αναπτυχθει.

Επισης,συμφωνω με το σχολιο για την αηδια του ΗΣΑΠ,ιδιως για το τμημα Αττικη-Ανω Πατησια.Πρεπει αμεσως να γινουν καποιες εστω υπογειοποιησεις στον ηλεκτρικο.

Μπάϊρον είπε...

Μετρόφιλε
για να ξέρεις τόσα πολλά από ψυχιατρική, σημαίνει ότι σε αφορά άμεσα το θέμα.
Οι απότομες εναλλαγές στο ύφος γραφής σου (από γλυκανάλατο και σχεδόν γλοιώδες έως απερίγραπτα υβριστικό και αμετροεπές), καθώς και η πληθώρα ψευδωνύμων που χρησιμοποιείς (μη νομίζεις ότι δεν σε καταλαβαίνουμε), δείχνουν άνθρωπο που έχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με τους άλλους, αλλά πρωτίστως, με τον ίδιο του τον εαυτό.

lectoras είπε...

@ Ανώνυμε:
(δε βαζεις καταρχην κανα ψευδώνυμο να μπορούμε να δίνουμε πάσες πιο ευκολα?)

Βασικα κι εγώ στο Σημίτη αναφερόμουν. Νομίζω πως συμφωνούμε...

Αλλά προς στιγμήν (και ελπίζω να συνεχίσει έτσι) δεν έχει δώσει δείγματα ακυρώσεων κλπ. Κάθε άλλο, με την ακύρωση του μέτρου της απόσυρσης βγήκαν και είπαν ότι δεν είναι στους στόχους της κυβέρνησης η τόνωση της αγοράς αυτοκινήτων, αλλά θέλουν να προωθήσουν τα ΜΜΜ. Ελπίζω να μην δούμε μεταστροφή αργότερα...

Το μόνο έργο πιστεύω με ερωτηματικά είναι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι αττικης. Ας δούμε τι επιφυλάσσει γι΄αυτούς η κυβέρνηση.

Αντωνης είπε...

Τραμόφιλε, φιλόμετρε, Μπάιρον ή οπως αλλιώς σε λενε, εγώ μενω στο Φάληρο κ το τραμ περνα κατω απο το σπιτι μου.

Η αποσταση για το Συνταγμα μεσω ωστε να παω στο πανεπιστημιο μου ειναι γυρω στα 40'. Αντιθετα, με το Ε22 ειναι μολις 15'. Δωσε μου εστω κ εναν λογο ωστε να μετακινηθω με το τραμ.

Ουτε στα υπογεια ειμαι, εχω φυσικο αερα, μπορω να μετακινηθω, βλεπω την παραλιακη ζωνη κερδιζω κ 25' υπνου στη τελικη! Γιατι να παρω τραμ??

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη ή ΜΜΜ ή Μετρόφιλε ή όπως αλλιώς σε λένε, ποτέ δεν χρησιμοποιείς τραμ γιατί το αποκάλεσες σιχαμερό!!!
Το τραμ από την Παναγίτσα έως το Σύνταγμα κάνει 25 λεπτά. Πάρε το Ε22 κι άμα μπλέξεις στην κίνηση ούτε σε 24 ώρες δεν θα πας σπίτι σου.
Πάψτε να γράφετε χοντρές ανακρίβειες για το τραμ. Ντροπή σας πια!

Antonis είπε...

Ας ειμαστε ρεαλιστες

Το τραμ ειναι αχρηστο σε περιοχες που καλυπτονται ηδη απο ηλεκτρικο/μετρο. Το Τραμ είναι αχρηστο πχ για τη διαδρομη Σεφ/Συνταγμα, οταν εχεις ηλεκτρικο στο Νεο Φαληρο.

Με ηλεκτρικο/μετρο εισαι στο Συνταγμα σε 30 λεπτα.

Με το Τραμ απο ΣΕΦ σε Συνταγμα θες το πρωι (9.00) κοντα 50-60 λεπτα. Καλως ή κακως το τραμ εχει πολλες στασεις (ανα 500 μετρα), ειναι αργο και κινειται επι του δρομου αρα μπλεκει στα φαναρια και τις διασταυρωσεις των ΙΧ οπου μπορει να αργησει. Ειναι "αχρηστο" οπου υπαχρει παραλληλα μετρο.

Κατα τη γνωμη μου επρεπε να σταματαει στο Νεο Κοσμο και να λειτουργει ως γραμμη τροφοδοτης του Μετρο για τους κατοικους νοτιου Μοσχατου, νότιας Καλλιθέας, Νέα Σμύρνης, Παλαιου Φαλήρου.

Και οι 2 τελευταιοι ομως εχουν πολυ καλες και γρηγορες λεωφορειακες γραμμες (106,Α2, 126) οι οποιες σε πανε στο ΦΙΞ πιο γρηγορα απο το τραμ στο Νεο Κοσμο.

Ναι στο Τραμ αλλα οχι σε περιοχες που καλυπτονται ηδη απο το Μετρο/Ηλεκτρικο.

Το Τραμ πχ να παει απο το λιμανι στο Περαμα ναι (ισως με αποκλειστικες τροχιες, χωρις να μπλεκει με διασταυρωσεις ΙΧ ωστε να ανεβασει λιγο ταχυτητα).

Για το Λαυριο λογω μεγαλης αποστασης ειναι αχρηστο μεσο (λογω ταχυτητας) και ειναι προτιμοτερος ο προαστιακος (παντα με ηλεκτροκινηση).

Antonis είπε...

Αναφορικα με τη γραμμη 7 τωρα, νομιζω οτι το προηγουμενο σχολιο μου, με αντιστροφη συλλογη καλυπτει το αχρηστο κομματι απο το Νεο Κοσμο και προς τη μαρινα Αλιμου συμφωνα με τον χαρτη.

Το νοτιο τμημα παταει εξ'ολοκληρου πανω στην υπαρχουσα γραμμη τραμ (εκτος απο το κομματι της Αμφιθεας μετα την Αχιλλεως και προς παραλιακη).

Για μενα θα επρεπε απο το νεο κοσμο να κινηθει είτε προς την πλευρα της Νεας Σμυρνης που ειναι μακρια απο ΜΣΤ (πχ πλησιον Συγγρου, Πλαστηρα), να περναει απο το υψος της Λεοντειου, να μπαινει στο Π.Φαληρο και να κινειται παραλληλα με την Αμφιθεας μεχρι την Πικροδαφνη. Απο εκει να στριβει προς Αγια βαρβαρα, να καταληγει Καλαμακιου, να στριβει δεξια και να τερματιζει κοντα στην Οστρια.

Με τον τροπο αυτο καταργεις λεωφορειακες γραμμες 106,126, 103 κτλ και αποδεσμευεις λεωφορεια και πορους για αλλου και μπορεις να βαλεις μικρα λεωφορεια της ΕΘΕΛ να κανουν εσωτερικες διαδρομες με ανταποκρισεις στους σταθμους του μετρο αυτης της γραμμης.

Επιπλεον με την γραμμη που αναφερω καλυπτεις την πυκνοκατοικημενη Ν.Σμυρνη στο κομματι που περικλειεται απο Βενιζελου-Συγγρου, την πυκνοκατοικημενη Αμφιθεα και Ζησιμοπουλου, την πυκνοκατοικημενη Αγια Βαρβαρα καισυνορα Καλαμακι, Αγιο Δημητριο μεχρι την παραλια.

Στον τερματισμο στην Οστρια κανεις και μετεπιβιβαση στο Τραμ για Γλυφαδα ή ΣΕΦ.

Μετρόφιλος είπε...

Τραμομανή, το τραμ 25 λεπτά κάνει από την Παναγίτσα μέχρι το Νέο Κόσμο και όχι μέχρι το Σύνταγμα. Για να φτάσεις μέχρι Σύνταγμα το 40λεπτο είναι το μίνιμουμ.
Όσο για μένα, δεν έχω καμία σχέση με τους άλλους σχολιαστές που λες. Άλλωστε διαφωνούμε σε αρκετά σημεία.

Επιβάτης είπε...

Μετρόφιλε
Εγώ δεν λέγομαι τραμομανής αλλά επιβάτης. Εσύ αφού δεν χρησιμοποιείς το τραμ για ποιό πράγμα μιλάς; Ασχολήσου με την ψυχοπάθεια του μετρό σου και παράτα μας. Το τραμ πάει σε 25 λεπτά στο Σύνταγμα και αν έχει βροχή ή κίνηση και το μπλοκάρουν διάφοροι χωρίς αυτό να φταίει, σε 30 το πολύ. Παραπάνω δεν έχω κάνει. Καθημερινές και σκόλες.
Όπου περνάει είναι μια ζωγραφιά στην άθλια τσιμεντοαθήνα που έφτιαξε ο "εθνάρχης" και κάτι δεξιοί σαν και σένα.

Μετρόφιλος είπε...

Επειδή ο κάτοχος του ιστολογίου θα σβήσει έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα σχόλια όταν γυρίσει από το Βερολίνο, δεν θα απαντήσω στον Επιβάτη. Άλλωστε ό,τι και να πω δεν πρόκειται να του αλλάξω τα μυαλά.

Επιβάτης είπε...

Εκτός από σχόλια του Μετρόφιλου με χαρακτηρισμούς τύπου "τραμογκαγκά", "πόρνες υπό μετακόμιση" κλπ, τα λοιπά είναι ευπρεπή. Αρα γιατί να σβηστούν; Το "δεξιός" δεν θεωρείται ύβρις. Στην Ευρώπη τουλάχιστον. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το "κεντροδεξιός" για να το απαλύνουν κάπως, γιατί το "δεξιός" σκέτο θυμίζει... τρίκυκλα, γκλομπ, τραμπούκους και... μετρό επί χάρτου μόνο. Οι Οικολόγοι αντίθετα, που δεν γουστάρουν κάθε τι "δεξιό", η αλήθεια είναι ότι παθαίνουν αλλεργία μ' αυτό τον πολιτικό χώρο, ψηφίζουν τραμ στις μεγάλες λεωφόρους και παντού άλλωστε. Απλά πράγματα.

construction είπε...

ΜΟΝΟ 88 σχόλια η σφαγή της σφαγής χαχαχαχαχαχ.Έχω διαβάσει όλα τα σχόλια και εκτός ελαχίστων τα περισσότερα είναι παιδιάστικοι τσακωμοί και σχόλια που δεν λένε κάτι το ουσιαστικό.Δεν λέω ότι είμαι παντογνώστης αλλά θέλω να θίξω ένα μείζον θέμα που δεν ανέφερε κανείς.Είναι οι σταθμοί στα Μ.Μ.Μ..Οι σταθμοί σε όλα τα Μ.Μ.Μ. είναι πάρα πολλοί με συνέπεια να υπάρχει μία μεγάλη αργοπορεία.Πιστεύω ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος που τα Μ.Μ.Μ. δεν είναι ελκυστικά και η πλειοψηφία χρησιμοποιεί το Ι.Χ..Για παράδειγμα θεωρώ εγκληματική ενέργεια το ότι για να πάει κάποιος από τον Πειραιά στην Κηφησιά θέλει 1 ώρα με τον ΗΣΑΠ.Στο κομμάτι Αττική-Πευκάκια οι σταθμοί είναι πολλοί,οι μισοί έπρεπε να υπήρχαν.Στο μετρό τώρα στο Περιστέρι υπάρχουν 3 σταθμοί με απόσταση 700μ. ο καθένας,υπερβολή,μέγιστη.Ακόμη ο σταθμός Μεταξουργείο δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης και είναι χάσιμο χρόνου γιατί είναι πολύ κοντά στους
σταθμούς Ομόνοια και Στ.Λαρίσης.Επίσης,περισσοί σταθμοί υπάρχουν και στο τμήμα Ευαγγελισμός-Κατεχάκη.Με τις νέες επεκτάσεις για να διανύσει κάποιος την απόσταση Ανθούπολη-Ελληνικό θα χρειάζεται περίπου 40 λεπτά αρκετή ώρα για απόσταση που διανύεται με μετρό.Το καλύτερο μετρό πιστεύω είναι της Μόσχας γιατί οι αποστάσεις μεταξύ των σταθμών είναι περίπου 2 χιλιόμετρα. Γιατί η μεγαλύτερη απόσταση που θα διανύσεις με τα πόδια θα είναι 1χλμ δεν είναι μεγάλη απόσταση εκτός και αν θέλει ο καθένας σταθμό κοντά στο σπίτι του και σε 3χλμ να υπάρχουν 30 σταθμοί χαχαχα. Είχα ακούσει ότι οι λονδρέζοι δεν χρησιμοποιούν συχνά το μετρό τους για αποστάσεις μέσα στο κέντρο γιατι υπάρχουν πάρα πολλοί και καθυστερούν πολύ,νομίζω για αυτές τις αποστάσεις χρησιμοποιούν το λεωφορείο.Επίσης ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι οι μετεπιβιβάσεις.Για να κρατήσεις τον κόσμο στα Μ.Μ.Μ. πρέπει ακόμα και στα πιο μα κρινά σημεία να πηγαίνεις με μία μετεπιβίβαση,το έχω συζητήσει με πολλά άτομα που χρησιμοποιούν Ι.Χ. και που είπαν ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν μετακινούνται με Μ.Μ.Μ. το ανέβα-κατέβα τις σκάλες,είναι όντως εξαντλητικό.

Ανώνυμος είπε...

Thodoris

@construction:
Όταν μια πόλη είναι αραιοκατηκημένη όπως η Μόσχα είναι λογικό οι σταθμοί να απέχουν πολύ ο ένας από τον άλλο. Σε μια πόλη όμως όπως η Αθήνα είναι λογικό να υπάρχουν περισσότεροι σταθμοί. Βέβαια όντως ισχύει αυτό που λες, πχ. σπάνια έχω δει πολύ κόσμο να περιμένει στο σταθμό του Μεταξουργείου ή του Αγ. Ιωάννη ή και στο Μεγ.Μουσικής, όμως παρόλα αυτά δεν παύουν να εξυπηρετούν αρκετό κόσμο που μένει στις γύρω περιοχές ή ακόμα και πιο μακρυά που φτάνουν ως αυτό το σημείο με ΜΜΜ ή παράπλευρα κτήρια. (πχ. Βύρωνας ή Ιλίσια & Μεγ. Μουσικής)

Το σχόλιό μου για την γραμμή 7:

α)Το βόρειο τμήμα της (Λεωφ. Αθηνών) θα μπορούσε να ήταν παρακλάδη της 5 με κοινή αφετηρία τον Βύρωνα και διακλάδωση μετά το Παγκράτι προς Λεωφ. Αθηνών και προς Κέντρο-Πατησίων.

β) Το νότιο τμήμα της θα μπορούσε να ξεκινά από Πειραιά (Γ6) και αντί να ανεβαίνει την Θησέως να ανεβαίνει την Συγγρού μέχρι τον σταθμό "Συγγρού-Φιξ". Από εκεί θα συνέχιζε ευθεία μέσω Φιλολάου προς Παγκράτι (σύνδεση με γραμμές 7 και την 4 [Καισαριανή], έπειτα ευθεία στην Ουλωφ Πάλμε (σύνορα Αθήνας-Ζωγράφου) και από εκεί Αριστερά προς Αμπελοκήπους, ώστε να περνά κάτω από την Αλεξάνδρας και να ενώνει τους σταθμούς της λεωφόρου, τερματίζωντας στον Σταθμό Λαρίσης (ΟΣΕ, Προαστιακός, Μετρό γραμμή 2).

Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό, αλλά όμως είναι μία μικρότερη ημι-κυκλική γραμμή που θα συνδέει κεντρικές μεταξύ τους περιοχές με τον Πειραιά.

Για μένα το σχέδιο που παρουσιάστηκε με τις 8 γραμμές χρήζει επανεξέτασης.

Επίσης θέλω να τονίσω ότι μιλάω ως επιβάτης και ως κάτοικος της Αθήνας. Δεν έχω τεχνικές γνώσεις, ούτε πολιτικές εμπάθειες κτλ. Γνώρισα την Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 και τη λάτρεψα. Ελπίζω το μέλλον αυτής της πόλης να είναι πολύ καλύτερο, με περισσότερα μέσα μεταφοράς, ώστε η ανάγκη του να έχεις αυτοκίνητο να περιοριστεί στο ελάχιστο. Εφόσον δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις την πόλη και να την ξαναφτιάξεις, τουλάχιστον ας βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και ας γίνουμε περισσότερο άνθρωποι.

Επβάτης είπε...

Να φτιαχτεί εξ ολοκλήρου το δίκτυο τραμ των 100 χλμ που σχεδίασε η κυβέρνηση Σημίτη.
Νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την Αθήνα, πλήρης κατάργηση τρόλεϋ και λεωφορείων μέσα στο μικρό δακτύλιο.
Μετρό σχεδιάστε όσες γραμμές θέλετε. Το χαρτί από ανακύκλωση και τα μολύβια δεν κοστίζουν πολύ. Πάρτε και καμμιά γόμα εκεί που θα διαφωνείτε. Π.χ. 5 αντί για 6 και 8 αντί για 7. Πάσα προσφορά δεκτή!

Ανώνυμος είπε...

Τα 91 σχόλια για τη γραμμή 7 μπορεί να είναι ρεκόρ αλλά τα περισσότερα από αυτά δυστυχώς αφορούν τη διάσταση απόψεων δύο κυρίων για το αν το μετρό η το τραμ είναι καλύτερο μέσο μεταφοράς. Κύριοι δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Αν και ούτε εγώ είμαι λάτρης του τραμ, αναγνωρίζω ότι το μετρό είναι αδύνατο να πάει παντού. Ρωτώ λοιπον τους φανατικούς αντιτραμικούς το εξής:

Αν λάβουμε υπόψιν ότι το μετρό της Αθήνας θα είναι σε κάποιες δεκαετίες έτσι όπως έχει σχεδιαστεί στο Ρ.Σ.Α. με κάποιες τροποποιήσεις, που είναι το πρόβλημα να υπάρχει τραμ σε δρόμους όπου δεν προβλέπεται να περάσει μετρό; Αναφέρω παραδείγματα:

1) Θηβών (από Πειραιά ως Ανθούπολη)
2)Γρ. Λαμπράκη (Κερατσίνι- Νίκαια)
3)περιοχή ιχθυόσκαλας
4)Πειραιώς (ολόκληρη)
5)Μικρολίμανο
6)Συγγρού (αν και θα ήταν καλύτερα να περνά από εκεί η Γ7 και όχι να περνά από εκεί που περνά το τραμ)
7)Αχαρνών
8)Λιοσίων
9)Γαλατσίου
10)Ηρακλείου
11)Καποδιστρίου και Παλαιολόγου
12)Αγίας Παρασκευής
13)Δουκίσης Πλακεντίας (μέχρι στ. Χαλάνδρι)
14)Μεσογείων (από Αγ. Παρασκευής ως Παλλήνη)
15)Μιχαλακοπούλου
και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Οπωσδήποτε κάποιοι δρόμοι είναι αρκετά στενοί για τραμ, αλλά ας ξεκολλήσουμε και λίγο από τα ΙΧ.

Από την άλλη δε μπορώ να καταλάβω την εμμονή των φίλων του τραμ να σνομπάρουν το μετρό από τη στιγμή που και τα δύο μέσα -κατάλληλα συνδυασμένα- μπορούν να μειώσουν τις αποστάσεις και τη χρήση ΙΧ. Όντως το μετρό είναι ακριβό και χρονοβόρο έργο, αλλά δεν καταλάβαίνω γιατί δε θα πρέπει να συνεχίζεται και να επενδύουμε σε αυτό.

Και μια τελευταία ερώτηση και στους μεν και στους δε:
Σε κάθε post του κυρίου Καραγιάννη σχετικά με το μετρό ή το τραμ της Αθήνας αυτή η δουλεία θα γίνεται; Σεβαστείτε και τους άλλους αναγνώστες οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα ύπό ανάρτηση και όχι για το ποιό μέσο είναι καλύτερο.

Φιλικά
Μ.Τ.

Επιβάτης είπε...

Για το σχόλιο του Μ.Τ.

Εγώ δεν είμαι κατά του Μετρό, απλά δεν μ' αρέσει ως μέσο και το αποφεύγω. Μια φορά μόνο κατέβηκα στο σταθμό της Ομόνοιας στα άγρια βάθη και τρόμαξα. Με πιάνει ψυχοπλάκωμα. Δικαίωμά μου.
Από την άλλη, εμφανίζεται μονίμως ένα άτομο εδώ (ένα μόνο) που λοιδωρεί το τραμ γράφοντας χοντρές ανακρίβειες. Να μην απαντάμε; Μετά, ο σχολιασμός, αν δεν ξεφεύγει από κάποια κόσμια πλαίσια, γιατί προσβάλλει το πολύ ωραίο όντως μπλογκ του κ. Καραγιάννη; Αυτά έχει ο διάλογος. Αν όλοι συμφωνούσαν και ευλογούσαν τα γένεια τους, θα καταντούσε ανιαρός. Από την άλλη, εκτός θέματος δεν είμαστε. Δεν συζητάμε για τον νέο αρχηγό της ΝΔ φερειπείν αλλά για τα ΜΣΤ.

Μετρόφιλος είπε...

Το όνομά μου είναι προσωπικό δεδομένο και δεν έχω καμία υποχρέωση να το βγάζω στη φόρα!
Όσο για την παράταξη που κέρδισε τις εκλογές, μη νομίζεις ότι έχει και μεγάλη διαφορά από εκείνη που τις έχασε. Ο μεγάλος υποστηρικτής του τραμ, Χρήστος Βερελής, είναι εκτός κυβέρνησης. Άρα η μελέτη που είχε γίνει τότε θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Όσο για τις ήδη προγραμματισμένες επεκτάσεις, είναι γνωστό ότι η δικαστική εξουσία έχει τη δυνατότητα να τις μπλοκάρει, βασιζόμενη στις ενστάσεις μικρού αριθμού ατόμων. Γι' αυτό μην κάνεις όνειρα. Το καλύτερο για σένα είναι να μετακομίσεις σε καμιά Βιέννη για να χορτάσεις τραμ, γιατί εδώ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει εκτεταμένο δίκτυο.

Επιβάτης είπε...

Μετρόφιλε
απορώ πώς είσαι τόσο σίγουρος για το τι θα κάνει ή όχι η νέα κυβέρνηση με το τραμ.
Το προταθέν δίκτυο τραμ ανήμερα την ημέρα των γενεθλίων μου τον Μάϊο του 2003, δεν ήταν έργο Βερελή, αλλά έργο της κυβέρνησης Σημίτη, στην οποία ο σημερινός Υποδομών Ρέππας, ήταν βασικός υπουργός και φανατικός Σημιτικός.
Οσο για τις προσφυγές μικρής μερίδας ανεγκέφαλων κατά του τραμ, αυτές θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, όπως έγινε παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει δεδικασμένο δηλαδή και το ΣΤΕ ποτέ δεν αναιρεί παλαιότερες αποφάσεις του με νεώτερες.
Είμαι βέβαιος ότι ΜάΙο μήνα πάλι θα ξηλώνεται το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου, λεωφορεία, τρόλεϋ και ΙΧ, για να ξανάρθει το σύγχρονο τραμ. Ενα αληθινό έργο Τέχνης με την υπογραφή ενός από τους κορυφαίους σχεδιαστές στον κόσμο. Τον σχεδιασμό αυτόν που οφείλεται στον Τρίτση, τον ασπάζεται, κορυφαίο και παντοδύναμο στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης, από συνομιλία που είχα μαζί του και του οποίου, για ευνόητους λόγους, δεν αποκαλύπτω το όνομα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΤΟ ΤΡΑΜ,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΙΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Μ.Σ.Τ.ΤΟ ΤΡΑΜ ΟΜΩς ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΗς ΤΑΞΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΕΤΡΟΦΙΛΕ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ.ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ Ι.Χ ΜΟΥ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΡΟΜΠΟΤ(ΗΜΑΡΤΟΝ,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ?)
Ν.ΝΤ

lectoras είπε...

Νομίζω πως θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα σ'αυτην την κουβέντα λέγοντας πως κάθε μέσο μεταφοράς έχει διαφορετικό πεδίο εφαρμογής και με καλό σχεδιασμό μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα στο άλλο και αρμονικα μεταξύ τους.

Ανώνυμος είπε...

1. Αντε με το καλο,τα πιασαμε τα 100 σχολια,να τα 1000σουμε!

2. Προς τον Τραμοφιλο-η παραταξη που λες δεν συνετριβη στις εκλογες επειδη μισουσε το Τραμ οπως ΜΟΝΟ ΕΣΥ σε ολη την Ελλαδα νομιζεις,αλλα ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ λογω της παγκοσμιας οικονομικης κρισης και το κλεινω εδω το θεμα,καθως δεν θελω πολιτικα σχολια!Δεν μπορει να νομιζεις οτι οι εκλογες κριθηκαν απο αυτο!

3 Προς τον ektoras-αυτη την εποχη ειμαι "εκτος εδρας" και ΔΕΝ μπορω να ανοιξω λογαριασμο η κατι αναλογο ωστε να υπογραφω.Οταν επιστρεψω,θα δημιουργησω.

ΕΠΙΣΗΣ,αν διεκοπταν την αποσυρση και ταυτοχρονα ειχαν εξαγγειλει ενα τεραστιο προτζεκτ κατασκευης ενος δικτυου Μετρο οπως εγινε στην Μαδριτη θα πιστευα αυτο που γραφεις στο 6/11/2009 7.57 μμ. Αλλα τωρα????

Και επειδη ξερω οτι θα απαντησεις "αλλο η Ελλαδα και αλλο η Ισπανια" διαβασε τα σχολια μου 3/11/2009 4.57μμ. και 4/11/2009 4.18μμ και θα δεις.ΜΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ????

Μετρόφιλος είπε...

Επιβάτη, φαντάζομαι σε ποιο στέλεχος αναφέρεσαι. Τον είχα δει πριν από χρόνια να υποστηρίζει το τραμ στην ΕΤ3 και κόντεψα να εμέσω. Όμως το πόστο που έχει τώρα δεν έχει και μεγάλη σχέση με τα δημόσια έργα!

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΡΟΦΙΛΕ,ΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ,ΓΙΝΕΣΑΙ ΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΕΝΗΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΝΕΙΣ(ΤΟ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΟΦΙΛΟΥΣ,ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ (ΡΟΜΠΟΤ,ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ,ΩΡΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΜΕΤΡΟ=ΙΧ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΡΟΦΙΛΕ,ΕΝΩ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ,ΓΙΝΕΣΑΙ ΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΕΝΗΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΝΕΙΣ(ΤΟ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΟΦΙΛΟΥΣ,ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ (ΡΟΜΠΟΤ,ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ,ΩΡΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΜΕΤΡΟ=ΙΧ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.

Νίκος Καραγιάννης είπε...

@Μετρόφιλος. Τα σχόλια σε αυτό το ιστολόγιο είναι δεκτά στα πλαίσια διαλόγου. Ακομα και όταν είναι ακραία αλλά όχι υβριστικά.
Δεν θα συνεχίσεις όμως να απαντάς σε κάθε σχόλιο που γράφεται. Δεν γραφεται για σένα εξάλλου. Τα σχόλια σου πολλές φορές είναι σωστά και με βάση αλλά το ιστολόγιο αυτό δεν χρειάζεται "πατέρες" αλλά ανθρώπους με γνώμη και άποψη με σεβασμό στην άποψη του άλλου.
Αρα ειδικά για σένα γράφεις τις απόψεις σου αλλά μέχρι εκεί.

Επιβάτης είπε...

Οι άνθρωποι των σύγχρονων μεγαλουπόλεων σίγουρα επιθυμούν να συντομεύουν τους χρόνους μετακίνησης, μιας και οι ρυθμοί είναι φρενήρεις. Το ότι έγραψα για ρομπότ όταν χρησιμοποιώ Μετρό, αναφέρθηκα σε πρώτο πρόσωπο και το πώς αισθάνεται ο καθένας είναι δικαίωμά του. Προσωπικά εκείνο που με ενοχλεί είναι ότι το τραμ θα μπορούσε να δουλεύει όπως πρέπει, όπως στο εξωτερικό, χρήματα της ΕΕ επενδύθηκαν σ' αυτό με την προϋπόθεση να έχει προτεραιότητα και χρόνους σύντομους αλλά δεν έχει, λόγω των εφαρμοσθεισών πολιτικών απέναντί του. Είμαι περίεργος να δω τώρα με τη νέα κυβέρνηση αν αποκατασταθεί το καλό του όνομα που έχει έξω ή όχι.
Το δίκτυο τραμ της μελέτης του 2003πρέπει να γίνει σύντομαμ, εξ ολοκλήρου, σε συνδυασμό με νέα κυκλοφοριακή μελέτη για το λεκανοπέδιο. Οσο για το Μετρό, απλά δεν το γουστάρω ως μέσο. Μιλάω πάντα σε πρώτο πρόσωπο, αναφέρεομαι στα δικά μου γούστα κι αν κάποιοι τα βρίσκουν νηπιακά ή παιδαριώδη είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μου.

τρενομανής είπε...

Δυστυχώς το Τραμ με τη σπουδή που σχεδιάστηκε και κυρίως υλοποιήθηκε, στα χρόνια λειτουργίας του δεν απέδειξε τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα που πίστευαν ότι θα έχει. Η χρησιμότητά του σήμερα, δυστυχώς περιορίζεται στην εξυπερέτησης των κατοίκων της Νέας Σμύρνης και των παρυφών της για την μετακίνησή τους από και προς το σταθμό Μετρό του Νέου Κόσμου. Μια γραμμή Μετρό κάτω από αυτή του Τραμ, στο τμήμα Νέος Κόσμος - Παλαιό Φάληρο θα εξαφάνιζε και τους ελάχιστους εναπομείναντες επιβάτες του...Γνωρίζοντας από την 5ετή λειτουργεία του τα σημεία που κατέστησαν το Τραμ λιγότερο ελκυστικό Μ.Σ.Τ. μπορούμε να επέμβουμε και να διορθώσουμε τις όποιες αδυναμίες του. Τονίζω και πάλι ότι οι συρμοί του τραμ έχουν "τελική ταχύτητα" 70m/h. Επομένως αν θέλουμε να ελκύσουν επιβάτες από τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα πρέπει:1.να βελτιωθεί η χάραξη της γραμμής ΣΕΦ - Βούλα ήτοι:Ι.Να ευθυγραμμιστούν οι άπειρες πολύ κλειστές καμπές κατά μήκος όλης της διαδρομής, ειδικά στο τμήμα Π.Φάληρο ΣΕΦ και πλησίον της Πλατείας του Αγ.Κων/νου Γλυφάδας,2.Στις συναντήσεις με μικρής σημασίας κάθετους οδικούς άξονες που οδηγούν σε μαρίνες, παραλιακά μπαρ κ.λ.π. να μην αρκεστούν σε φανάρια, αλλά επιπροσθέτως να τοποθετηθούν δίφρακατα καθότι ο αθάνατος μ...κας έλληνας την ώρα που έρχεται τρένο, τραμ κ.λ.π. τότε θυμάται να κάνει...speed με το ΙΧ του...,3.Στο τμήμα της παραλιακής λεωφόρου που το τραμ κινείται σε δικό του διάδρομο(και όχι σε κοινό με των αυτ/δρομων) να αντικατασταθούν οι τροχιές Τραμ (τύπου "U") με κανονικού σιδηροδρόμου ώστε και μεγαλύτερη ταχύτητα να αναπτύσσει, και να δύναται να προσδοθεί κλίση προς το εσωτερικό των καμπών, ώστε και πάλι να αυξηθεί η ταχύτητα. Η χρήση των γραμμών "U" που τις αναγκάζει να έλθουν "πρόσωπο" με το έδαφος (ή την άσφαλτο) απαγορεύει την πρόσδοση εσωτερικής κλίσης των γραμμών, με αποτέλεσμα τα οχήματα να εξαναγκάζονται σε σημαντική βραδυπορεία, όπου υφίστανται καμπές(και υφίστανται ουκ ολίγες...),3.Αραίωση των στάσεων, η οποία δικαιολογείται απόλυτα από χρήστες του τραμ που παρατηρούν σε πολλές στάσεις να μην από/επιβιβάζεται ούτε ένας επιβάτης. Αν και είμαι ένθερμος υποστηρικτής των Μ.Σ.Τ. Μετρό, Προαστιακού και Ελαφρύ Προαστιακού, θεωρώντας τα ως καταλληλότερα για την ελληνική πραγματικότητα, αν τελικά προς το Πέραμα δεν επεκταθεί η Γραμμή του ΗΣΑΠ ή η μελλοντική του Μετρό και καταλήξουν να συνδέσουν το Πέραμα με το Τραμ (δηλαδή κάνουν ένα βήμα πίσω σε σχέση με τον ηλεκτροκίνητο, ελαφρύ προαστιακό που φτιάξανε το 1935!) ας λάβουν τουλάχιστον όλες αυτές τις παραμέτρους υπόψην τους...Φίλοι του Τραμ:Τα τραμ στις πόλεις τις Δ.Ευρώπης εξυπηρετούν συνήθως τα κέντρα των πόλεων που είναι πεζοδρομημένα, ή έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί στη χρήση και στάθμευση των ΙΧ. Η Αθηναϊκή και γενικότερα η ελληνική πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι, πόρω απέχει από ένα τέτοιο μοντέλο. Αλλά ακόμα και να εφαρμόζονταν ένα τέτοιο μοντέλο, το δίκτυο Τραμ στην Αθήνα είναι...παράκεντρο. Και κάτι τελαυταίο για τις δήθεν πολλές στάσεις Μετρο/ΗΣΑΠ:Όλες οι στάσεις που προστέθηκαν εκ των υστέρων στον ΗΣΑΠ είχαν καταπληκτική ανταπόκριση από πλευράς κόσμου:Ταύρος, Ειρήνη, ΚΑΤ και τελευταία η Νερατζιώτισσα. Όσοι υποστηρίζουν ότι οι στάσεις του Μετρό είναι πολλές, σκεφτείτε την ταλαιπωρία που υπέστη το επιβατηγό κοινό για να διανοιχτεί ο σταθμός της Αγ. Παρασκευής. Δεν είμαστε για ακόμα μια τέτοια ταλαιπωρία. Μπορεί τώρα κάποιοι σταθμοί να μην έχουν κίνηση, αλλά δεν γνωρίζουμε τα θα γίνει έπειτα από 30 χρόνια...Και οι σταθμοί του ΗΣΑΠ πέραν των Πευκακίων δεν είχαν ιδιαίτερη κίνηση στα τέλη του '50, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος για το σήμερα. Ως λύση προτείνεται η δρομολόγηση δρομολογίων εξπρές που να σταματούν σε σταθμούς που η στατιστική δείχνουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών(να η χρησιμότητα των συρμών 9ης παραλλαβής που κάποιοι τόσο εύκολα, αθόρυβα και δίχως συνέπειες απέσυραν...)

Επιβάτης είπε...

Τρενομανή
όλοι σας γνωρίζετε γιατί το τραμ δεν πέτυχε και λέτε άλλα αντί άλλων. Γιατί το μοντέλο ευρωπαϊκών πόλεων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Αθήνα; Κατά μείζονα λόγο η Αθήνα το έχει ανάγκη με πεζοδρομήσεις στο κέντρο κλπ.
Διαφορετικά, όσο Μετρό και να φτιάξεις, στους δρόμους της Αθήνας θα επικρατεί κυκλοφοριακό χάος. Αυτό συμβαίνει από τις αρχές του '60 και επιδεινώνεται καθημερινά με αποτέλεσμα την απόλυτη ακινησία του χρόνου. Για να δούμε πόσο Μετρό προλαβαίνει να ολοκληρωθεί ως του χρόνου. Για ρώτησε και κανένα συγκοινωνιολόγο να δούμε τι θα σού πει.

DIMITRIOS είπε...

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Είναι η πρώτη μου φορά που αναρτώ σχόλιο στο forum αν και το παρακολουθώ από φέτος τον Απρίλιο.
Έχοντας μεγαλώσει στην Κυψέλη και στον Άγιο Παντελεήμονα, γνωρίζω αρκετά καλά τα προβλήματα του κέντρου των Αθηνών για αυτό θα ήθελα να σας εκθέσω τις προτάσεις μου σχετικά με την προβλεπόμενη γραμμή 7 του μετρό.
Προσωπικά είμαι της άποψης ότι άλλη γραμμή μετρό δε μπορεί να περάσει από το κέντρο της Αθήνας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να κατασκευάσει μια πραγματικά κυκλική γραμμή (παραλλαγή της προτεινόμενης γραμμής 8) η οποία θα συνδέει μεταξύ τους όλες τις υπάρχουσες γραμμές 1,2 και 3 και θα αποτελέσει τη βάση για την ακτινωτή ανάπτυξη τροφοδοτικών γραμμών μετρό και τραμ-light rail.
Τροφοδοτικές γραμμές μετρό μπορεί να είναι οι εξής: α)Λυκόβρυση-Πεύκη-Γαλάτσι-Κυψέλη-Εξάρχεια-Πανεπιστήμιο, β)Πανόρμου-Φιλοθέη-Παράδεισος-Μαρούσι, γ)Συγγρού/Φιξ-Παλ.Φάληρο κάτω από την λ.Συγγρού και δ)Μεταξουργείο-Χαϊδάρι κάτω από την λ.Αθηνών οι κυριότερες.
Το κέντρο της Αθήνας πρέπει να πεζοδρομηθεί και να λειτουργήσει πραγματικό τραμ (βλέπε Βερολίνο) με 1-2 βαγόνια ανά συρμό!

Ανώνυμος είπε...

Απο τον ανησυχο για ακυρωσεις δημοπρατησεων και εργων [6/11/2009 12.10 πμ και 3.40 μμ καθως και 8/11/2009 4.54 μμ] προς τον ektoras.

Διαβασε τι γραφει ο κατοχος της ιστοσελιδας για τις ακυρωσεις που ηδη ξεκινησαν και θα δεις οτι αρχισαν ηδη να επαληθευονται οι φοβοι μου!

Και προς διευκολυνση θα υπογραφω "Μετροφιλος ΚΑΙ Τραμοφιλος",διοτι τα χρειαζομαστε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!!!!Η Αθηνα δεν μπορει να περιμενει αλλο!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει κάποτε επιτέλους να σταματήσει αυτό το κωμικό φαινόμενο (δεν παρατηρείται σε καμμία άλλη χώρα).Είναι τόσο δύσκολο να βάλουν στο πληκτρολόγιό τους τα ελληνικά;Νομίζω θέμα πέντε δευτερολέπτων είναι...εκτός και αν δε γνωρίζουν ορθογραφία,το οποίο είναι και το πιθανότερο...Αν πάλι είναι παλιό το πληκτρολόγιο,αγοράζεις άλλο,10€ κάνει...(για να τα βλέπεις κιόλας).
Γιατί δηλαδή να βγάζουμε τα μάτια μας;
Και τέλος πάντων δεν είναι κακό που δεν μπόρεσαν 12 χρόνια στο σχολείο να μάθουν να γράφουν στη...μητρική τους γλώσσα,ας κάνουν μια προσπάθεια από δω και πέρα.
Ποτέ δεν είναι αργά,είναι ντροπή...οι Αλβανοί έμαθαν ελληνικά και αριστεύουν και κάποιοι δικοί μας τεμπέληδες προκαλούν παγκοσμίως θυμηδία...

Το ξέρετε ότι....

Σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται πληροφορίες που έχουν σχέση με τις υποδομές και που λίγοι γνωρίζουν. Μπορείτε και σεις να στείλετε τις δικές σας "αποκλειστικές" πληροφορίες στο mail apollongr@gmail.com και οι καλύτερες θα δημοσιευτούν.

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ....

...το μεγαλύτερο Δημόσιο έργο στην Ελλάδα είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο ιδιωτικό είναι o Αγωγός ΤΑΡ;
...η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που δεν διαθέτει μέσα σταθερής τροχιάς;
...στις αρχές του αιώνα Τραμ στην Ελλάδα είχαν η Πάτρα, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Καλαμάτα και άλλες Ελληνικές πόλεις;
...Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά διήρκεσε περισσότερο από 5 χρόνια;
...Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο κόσμο είναι η Seikan Tunnel στην Ιαπωνία με μήκος 53.850 μέτρα;
...Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο δίκτυο Σιδηροδρόμων σε όλη την Ευρώπη;
...Η Κοπεγχάγη έχει τους περισσότερους ποδηλατοδρόμους σε όλη την Ευρώπη με συνολικό μήκος 323χλμ;

H θέση μου για Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι άναρχα δομημένες πόλεις και με την ταχεία αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών μεταβλήθηκαν σε πόλεις εχθρικές για τους κατοίκους τους. Πιστεύω ότι με την ευρεία ανάπτυξη Μέσων Σταθερής Τροχιάς που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των πολέων θα λυθεί μεγάλο μέρος των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με πολλά κίνητρα χρήση τους (παράλληλη χρήση δημόσιων πάρκινγκ, χρήση ποδηλάτων, Ποδηλατόδρομοι κλπ).

Ο Προαστιακός πρέπει να δικτυωθεί σε όλους του όμορους Νομούς και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του μέσου να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια των Προαστιακών διαδρομών. Επίσης η επέκταση και ολοκλήρωση των αστικών και περιφερειακών Αυτοκινητοδρόμων( Αττική Οδός, Εξωτερική Περιφερειακή Θεσ/νίκης κ.α) θα αναπτύξει την Μητροπολιτική περιοχή με τις κοντικές πόλεις δορυφόρους.



ΑΘΗΝΑ (πληθυσμός Νομού 3.812.330.000 εγγεγραμένοι)

Σίγουρα έχουμε την εικόνα μιας πιο Ευρωπαικής πόλης συγκοινωνιακά και ...Ινδικής πολης για το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν Μετρό, Τραμ, Προαστιακός, Τρόλευ, Λεωφορεία. Παρά την πληθώρα μέσων ο κορεσμός στους δρόμους πλησιάζει το 100%...

Στην Αθήνα αν δεν γίνουν εκτεταμένες επεκτάσεις προς τα προάστια που ζεί η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τραμ και Προαστιακός πρέπει να απογειώσουν τις υπηρεσίες τους και με στοχευμένες επεκτάσεις ενώ τα λεωφορεία και τα Τρόλευ σωστά αποφασίστηκε να έχουν υποστηρικτική λειτουργία στο συνολικό δίκτυο. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και όχι ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον πρέπει κατά τη γνώμη μου να ιδρυθεί μια υπερκομματική διεύθυνση που θα προχωρά ομαλά τις διαδικασίες των έργων και να αποφασίζει τις περαιτέρω ανάγκες της Μητροπολιτικής περιοχής.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (πληθυσμός Νομού 1.104.460 εγγεγραμένοι)

Πόλη ενός εκατομυρίου κατοίκων Μητροπολιτικά και τα εξής μέσα: Λεωφορεία και ....Λεωφορεία. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αρχικό πλάνο μέχρι το 2025 που να περιλαμβάνει επεκτάσεις του υπο κατασκευή δικτύου Μετρό ανατολικά και δυτικα, νέα βασική γραμμή που απο δυτικά να φτάνει κέντρο μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους και να συνεχίζει δυτικά μέχρι την Πυλαία. Επίσης δίκτυο Τραμ όπου δεν μπορεί να γίνει Μετρό και φυσικά ενίσχυση και ανάπτυξη του Προαστιακού Θεσσαλονίκης προς Ανατολικά του Νομού και Χαλκιδική. Νέος ρόλος που θα περιορίζει μετά απο όλα αυτά ( σε 30 χρόνια και..) τον βασιλικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα τα λεωφορεία. Αποκλεισμός του κέντρου απο τα αυτοκίνητα με υπογειοποίηση σε όλες τις οδούς που το διασχίζουν, καθώς και πλήθος πεζοδρομήσεων, αστικών αυτοκινητόδρομων και ανισόπεδων κόμβων για την ομαλότερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών εντός της πόλης. Επίσης ένα πλέγμα γραμμών θαλάσσιας προαστιακής συγκοινωνίας με κοντινές περιοχές θα διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση από και προς την πόλη.



Νίκος Καραγιάννης

Υ.Γ Διαβάστε πιο κάτω την θέση μου για τις μεγάλες Ελληνικές πόλεις.

H θέση μου για μεγάλες Ελληνικές πόλεις

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλές Ελληνικές πόλεις όπως η Πάτρα το Ηράκλειο η Λάρισα ο Βόλος τα Γιάννενα η Καλαμάτα κλπ.
Δυστυχώς διαθέτουν πολύ μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα τύπου ¨Αθήνας¨ οπότε η ανάπτυξη Τραμ θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της "ακινησίας" και θα απομονώσει τα ι.χ.
Ηδη σε κάποιες πόλεις (Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος) γίνονται σοβαρές κινήσεις και απ` ότι φαίνεται η δεκαετία που έρχεται θα είναι η δεκαετία του Τραμ στην περιφέρεια.

Επίσης η ολοκλήρωση των δικτύων Αυτοκινητοδρόμων και των Σιδηροδρόμων που προωθούνται θα ωθήσουν τις περιφερειακές οικονομίες της χώρας μας και τη σύνδεση τους με τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα σημεία εισόδου εξόδου εμπορευμάτων (λιμάνια- αεροδρόμια) και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια.
ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ 2011)
1. ΠΑΤΡΑ 214.580, 2.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 173.450, 3.ΛΑΡΙΣΑ 163.380, 4. ΒΟΛΟΣ 144.420, 5.ΡΟΔΟΣ 115.290 6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ 111.740, 7.ΧΑΝΙΑ 108.310, 8.ΧΑΛΚΙΔΑ 102.420, 9. ΚΕΡΚΥΡΑ 101.080, 10ΑΓΡΙΝΙΟ 93.930

Ψάχνοντας..

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Ενδιαφέροντα blogs & σελίδες

Dubai: Monorail

Dubai: Monorail

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Hague:Συρμός και Σταθμός Τραμ

Σχόλια- Ψηφοφορίες

Τα σχόλια σας
-Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα στα πλαίσια του πολιτισμένου λόγου και να εκφράσετε τη γνώμη σας σχετικά με τα θέματα αυτού του ιστολογίου.
-Σε αυτό το ιστολόγιο είναι καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις , σχόλια, κριτική, σκέψεις σας.
Σχολιάστε λοιπόν!

Οροι Σχολιασμού
- Πολιτισμένα σχόλια και όχι υβρεις -αυστηρά- τόσο στο σχόλιο όσο και στο διάλογο που αναπτύσσεται με άλλους φίλους σχολιαστές.
- Όχι πολιτικά και κομματικά σχόλια. Το ιστολόγιο είναι υπερκομματικό :) Για τέτοιου είδους κουβέντες σας παραπέμπω στα πάμπολα σχετικά blogs. Οταν θα υπάρχει σχόλιο πολιτικό ή κομματικό θα σβήνεται επιτόπου.
- Όταν υπάρχει διάλογος είναι σωστό να υπάρχει υπογράφων και όχι ανώνυμος.
- Όταν με ρωτάτε πληροφορίες καλύτερα να γίνεται μέσω του mail.


Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Copenhagen: Σταθμός Μετρό

Καιρός στην Αθήνα